Planeta

Najveći beli dijamant sledeće nedelje na aukciji, očekuje se da dostigne cenu od 30 miliona dolara

Komentari

Autor: Tanjug

06/05/2022

-

17:45

Najveći beli dijamant sledeće nedelje na aukciji, očekuje se da dostigne cenu od 30 miliona dolara
Najveći beli dijamant sledeće nedelje na aukciji, očekuje se da dostigne cenu od 30 miliona dolara - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Do sada najveći pronađeni beli dijamant biće ponuđen iduće nedelje na prodaju u Švajcarskoj, u sklopu ponude aukcijske kuće Kristi, prenosi Rojters.

Očekuje se da će "Stena" (The Rock), beli dijamant od 228,31 karata, otprilike veličine loptice za golf, dostići cenu do 30 miliona dolara na aukciji u Ženevi, saopštili su iz Kristija, a prenosi britanska agencija.

Dijamant je pronađen i poliran u Južnoj Africi pre više od 20 godina i najveći je dragulj beličaste boje kruškolikog izgleda, saopštila je aukcijska kuća.

"Često se takvom velikom kamenju žrtvuje deo oblika kako bi zadržali težinu. Ovo je, međutim, savršeno simetrična forma u obliku kruške i jedan od najređih dragulja koji je ikada prodat na aukciji", rekao je za Rojters Maks Foset, šef Kristijevog odeljenja nakita u Ženevi.

Kristi će ovom prilikom takođe ponuditi žuti kamen, jastučastog oblika od 205,07 karata pod nazivom "Dijamant Crvenog krsta", s obzirom da će jedan deo prihoda od njegove prodaje otići Međunarodnom komitetu Crvenog krsta (MKCK) čije je sedište u Ženevi, navodi Rojters.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet