Planeta

Mek Raderford (17) najmlađi čovek koji je samostalno leteo oko sveta

Komentari

Autor: Tanjug

24/08/2022

-

23:33

Mek Raderford (17) najmlađi čovek koji je samostalno leteo oko sveta
Mek Raderford (17) najmlađi čovek koji je samostalno leteo oko sveta - Copyright AP Photo/ Jordan Simeonov

veličina teksta

Aa Aa

Sedamnaestogodišnji pilot Mek Raderford, državljanin Belgije i Velike Britanije, postao je danas najmlađi čovek koji je samostalno leteo oko sveta u ultralakom avionu.

Raderforda je ovaj podvig upisao u Ginisovu knjigu rekorda, a sve to dogodilo se nakon što je danas sleteo na pistu aerodroma zapadno od Sofije u Bugarskoj odakle je njegovo putovanje oko sveta i počelo pre pet meseci.

Pored toga što je postao najmlađa osoba koja je sama letela oko sveta, Raderford je i najmlađa osoba koja je obletela Zemlju u ultralakom avionu, navodi se u izveštaju AP.

Nakon sletanja na aerodrom u Sofiji, Raderford je izrazio nadu da će njegovo dostignuće inspirisati mlade ljude širom sveta da slede svoje snove.

AP Photo/ Jordan Simeonov

 

"Samo sledite svoje snove, bez obzira na to koliko imate godina. Radite naporno i napredujte da biste ostvarili svoje ciljeve", rekao je Raderford po izlasku iz aviona.

Njegova sestra Zara, koja je u januaru sa 19 godina završila svoj let oko sveta, do danas je držala ovaj rekord u ženskoj konkurenciji.

Mek Raderford je preuzeo rekord od Britanca Trevisa Ladloua, koji je imao 18 godina kada je prošle godine sam obleteo Zemlju.

Raderfordovo putovanje, koje je počelo 23. marta, vodilo ga je kroz 52 zemlje na pet kontinenata.

Tokom putovanja napunio je 17 godina, a da bi zaslužio da uđe u Ginisovu knjigu rekorda dvaput je preleteo ekvator.

Rođen u porodici avijatičara Raderford je položio pilotski ispit 2020. godine i sa 15 godina postao najmlađi pilot na svetu.

Njegovo solo putovanje oko sveta započelo je u Bugarskoj jer njegov sponzor, kompanija za veb hosting ICDSoft, ima sedište u Sofiji i dala mu je avion za ovaj projekat.

Kao i njegova sestra, Raderford je upravljao ultralakim avionom Ajkula, jednom od najbržih ultralakih letelica na svetu sa brzinom krstarenja od 300 kilometara na sat.

Ovaj avion je fabrički rađen kao dvosed, ali je za potrebe Radefordovog podviga modifikovan zamenom drugog sedišta za dodatni rezervoar za gorivo.

Komentari (0)

Svet