Planeta

Savetnik SZO: Ako su bogate zemlje rešile pandemju, trebalo bi da pomognu siromašnima

Komentari

Autor: Tanjug

23/09/2022

-

18:18

Savetnik SZO: Ako su bogate zemlje rešile pandemju, trebalo bi da pomognu siromašnima
Savetnik SZO: Ako su bogate zemlje rešile pandemju, trebalo bi da pomognu siromašnima - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ako bogate zemlje misle da je pandemija gotova trebalo bi da pomognu manje ekonomski razvijenim zemljama da i one dođu do te tačke, rekao je viši savetnik Svetske zdravstvene organizacije Brus Ejlvord.

Ejlvord je upozorio bogatije zemlje da nikako ne odustaju od bavljenja kovidom kao globalnim problemom naročito sada uoči budućih potencijalnih talasa zaraze, prenosi Rojters.

Ejlvord kaže da je to odustajanje postalo primetno u poslednjih nekoliko nedelja nakon što je generalni direktor SZO Tedros Gebrejesus izjavio da je na vidiku kraj pandemije, a za koju je gotovo istovremeno američki predsednik Džozef Bajden rekao da je završena.

"Kada ih čujem kako govore da im je sve potaman, pozivam ih da nam pomognu da tako bude i u ostatku sveta", rekao je Ejlvord.

On je ipak dodao da Bajden ima pravo da to izgovori na domaćem planu, jer "Sjedinjene države imaju dobar pristup rešavanju pandemije, a takođe nisu smanjile svoju globalnu posvećenost u borbi protiv kovida".

Grupa ACT-akcelerator koju Ejlvord koordinira fokusira se na jednaku dostupnost vakcinama protiv kovida, tretmanima i testovima širom sveta.

Ejlvord kaže da njegova grupa još nije spremna da izađe iz vanredne faze borbe protiv pandemije i poručuje da države moraju da budu u pripravnosti i da imaju tretmane za svaki novi talas.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet