Fokus

EMA negirala Bajdenovu izjavu: Pandemija nije završena

Komentari

Autor: Tanjug

20/09/2022

-

18:05

EMA negirala Bajdenovu izjavu: Pandemija nije završena
Evropska medicinska agencija - Copyright Tanjug/AP/Peter Dejong

veličina teksta

Aa Aa

Zvaničnik regulatornog tela Evropske unije za lekove (EMA) Stefen Tirstrap upozorio je danas da pandemija virusa korona nije završena čime je negirao izjavu predsednika SAD Džozefa Bajdena.

Tirstrap da je istakao da su regionalne kampanje vakcinacije tokom hladne, zimske sezone ključne u borbi protiv širenja virusa.

"Mi u Evropi još smatramo da je pandemija u toku i važno je da se zemlje članice pripreme za nabavke vakcina, posebno adaptivnih vrsta vakcina kojima bi se sprečilo dalje širenje ove bolesti u Evropi", rekao je Tirstrap na brifingu za novinare govoreći o vakcinama koje ciljaju na specifične sojeve virusa, prenosi Rojters.

Zamoljen je da prokomentariše Bajdenovu konstataciju u intervjuu emitovanom u nedelju da je "pandemija gotova", evropski zvaničnik je odgovorio da ne može da govori o tome "kako je predsednik Bajden došao do tog zaključka".

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je pandemija i dalje "globalna vanredna situacija", ali bi se kraj mogao videti ukoliko bi države iskoriste sredstva koja su im na raspolaganju.

Osim originalnih vakcina protiv kovida 19, EMA je poslednjih nedelja odobrila za upotrebu brojne vakcine prilagođene varijanti Omikron kao dopunski tretman kojim bi se ublažio pritisak izazvan strahovitim porastom broja inficiranih tokom jeseni i zime u Evropi.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Драган

20.09.2022 22:41

Човек је сенилан, не зна он ни куд је пошо ни где је дошо, камоли за пандемију... Него, нека он прогласи завршетак и крај америчке хегемоније, ту ће бити у праву

Svet