Planeta

Ko su američki državljani koji su uhapšeni zbog ubistva predsednika Haitija?

Komentari
Ko su američki državljani koji su uhapšeni zbog ubistva predsednika Haitija?
Ko su američki državljani koji su uhapšeni zbog ubistva predsednika Haitija? - Copyright Tanjug AP/Joseph Odelyn

veličina teksta

Aa Aa

Dva američka građanina poreklom sa Haitija su u grupi koja je uhapšena zbog ubistva predsednika te zemlje Žovenela Moiza. Oni su uhapšeni zajedno sa još 26 Kolumbijaca. Još traje potraga za nalogodavcima i istraga o motivima zločina. Ambasador Haitija u SAD rekao je da su u pitanju "dobro organizovani profesionalci, plaćene ubice".

Dok je Haiti još uvek u šoku zbog ubistva predsednika, pažnju američkih medija izazvali su navodi o uhapšenim građanima SAD. Oni su identifikovani kao Džejms Solages (35) i Žozep Vinsent (55), saopštio je ministar izbora i međupartijskih odnosa Haitija. 

Na fotografiji na kojoj je nekoliko uhapšenih, Solages i Vinsent sede jedan pored drugog, zavezanih ruku i veoma slično obučeni. Dok o prvom Amerikancu ima podataka u medijima i na društvenim mrežama, Vinsentovoj prošlosti je veoma teško ući u trag, piše Majami herald.

Solages je izvršni direktor kompanije EJS "Maintanence and Repair" koja je osnovana 2019. godine, sudeći po zvaničnim evidencijama na Floridi. U martu je osnovao neprofitnu grupu za humanitarnu pomoć na Haitiju.  

Ta organizacija, sa sedištem u gradu Tamaraku na Floridi, prijavila je 2019. godine prihod od 11,388 dolara. U biografiji na sajtu organizacije je navedeno da je Solages "inženjer specijalizovan za oblast infrastrukturnog razvoja" i "licencirani diplomatski agent".  

Piše i da je bio šef obezbeđenja u kanadskoj ambasadi u Haitiju. Vašington post piše da ambasada nije komentarisala te navode.  

Tanjug/AP Photo/Joseph Odelyn

 

Na njegovom Fejsbuk profilu, pre nego što je uklonjen, pisalo je da je Solages samozaposleni ambiciozni glumac koji je studirao na koledžu u Floridi. Kao mesto stanovanja naveden je grad Fort Loderdejl u Floridi, a kao rodno mesto Jacmel na Haitiju, dodao je taj list.

Na Solagesovom Linkedin profilu koji je još uvek aktivan se navodi da je on rukovodilac pogona u firmi "Senior Lifestyle" u Lantani. Radnici u toj firmi su odbili da govore o tome da li je on radio tamo, prenosi Majami Herald.  

Mnogo manje se zna o Vinsentu Žosepu. Vlasti u Haitiju su saopštile da je on živeo u Majamiju, a veoma malo ima njegovih "javnih tragova".  

Solagesovi rođaci iznenađeni

Solagesov rođak Šubert Dorisme (63) rekao je u jednom intervjuu da je porodica iznenađena zbog tvrdnji o njegovoj umešanosti napad na predsednika Haitija i da je o hapšenju saznala prateći objave na Fejsbuku. 

"Prvo, žao mi je zbog toga što se dogodilo mom predsedniku. Veoma mi je žao. Osećam se kao da je moj sin ubio mog brata", rekao je Dorisme ispred kuće u Tamaraku gde su se okupili Solagesovi rođaci.  

"Volim mog predsednika, i volim Džejmsa Solagesa. Ne znam kako se ovo dogodilo. On nije imao nikakvu vojnu obuku", dodao je on, a prenosi Vašington post.

Dorisme je rekao da nije siguran koliko dugo je njegov nećak posećivao Haiti, ali je dodao da je povremeno tamo odlazio zbog humanitarne pomoći koju je dostavljao u Jacmel, mesto gde se jednom neuspešno kandidovao za gradonačelnika.  

Poručio je da porodica nije imala saznanja da je Solages imao bilo kakva radikalna uverenja.  

Nije bilo mnogo komentara ni od američkih zvaničnika, ali je portparol Stejt Departmenta Ned Prajs rekao novinarima da ne može da potvrdi da je osumnjičeni za ubistvo predsednika Haitija američki državljanin zato što istragu vode vlasti Haitija.  

Tanjug AP/Joseph Odelyn

 

Na pitanje novianra da li postoji zahtev za pomoć u istrazi od Haitija, Prajs je rekao da se situacija brzo menja.

"Ostajemo u stalnom kontaktu sa vlastima Haitija, uključujući i istražitelje, da vidimo kako SAD mogu da pomognu", naveo je.  

Vašington post je citirao i list sa Haitija "Le Nouvelliste Newspaper", koji se pozvao na istražnog sudiju koji je ispitao Solagesa i Vinsenta. Prema tim navodima, koji nisu zvanični, oni su tvrdili da su bili prevodioci.  

Navodno, rekli su da je misija bila da uhapse predsednika, a ne da ga ubiju. Solages je rekao da je bio na Haitiju oko mesec dana i da je živeo u blizini predsednikove kuće. Žozep je naveo da je na Haitiju boravio šest meseci. 

Ko su ostali koji su uhapšeni?

Osim dvojice američkih državljana, jedinicu komandosa koja je ove nedelje ubila predsednika Haitija Žovenela Moiza i teško ranila njegovu suprugu, činilo je 26 Kolumbijaca.

Kolumbijski ministar odbrane Diego Molano saopštio je da prvi nalazi istrage ukazuju da su Kolumbijci osumnjičeni za učešće u atentatu na predsednika Haitija penzionisani pripadnici oružanih snaga njegove zemlje i obećao je da će pružiti svu potrebnu pomoć vlastima u rasvetljavanju svih okolnosti ovog slučaja.

Policija je u sredu pronašla osumnjičene atentatore u jednoj kući u blizini mesta zločina, u predgrađu glavnog grada Port O Prensa i nakon višesatne borbe uhapšen je veći broj njih. Tačnije, šef policije Leon Čarls juče je potvrdio da je 17 ljudi u ovoj akciji uhapšeno, prenosi Rojters.

Novinarima su tom prilikom na konferenciji za štampu prikazani brojni kolumbijski pasoši, kao i oružje koji su osumnjičeni atentatori koristili - puške, mačete, uređaji za komunikaciju i sredstva koja su koristili tokom provale u predsedničku rezidenciju.

"Stranci su došli u našu zemlju da ubiju predsednika", naglasio je Čarls.

On je naveo da je u vatrenom obračunu sa atentatorima zarobljeno 15 Kolumbijaca, kao i Amerikanci poreklom sa Haitija, dok su trojica napadača ubijena, a osam ih je još uvek u bekstvu.

Komentari (0)

Svet