Planeta

Nestašica smrtonosnih injekcija u Severnoj Karolini, zatvorenici biraju streljanje ili električnu stolicu

Komentari

Autor: Guardian

18/05/2021

-

12:41

Nestašica smrtonosnih injekcija u Severnoj Karolini, zatvorenici biraju streljanje ili električnu stolicu
Nestašica smrtonosnih injekcija u Severnoj Karolini, zatvorenici biraju streljanje ili električnu stolicu - Copyright Tanjug/AP/Kinard Lisbon/South Carolina Department of Corrections

veličina teksta

Aa Aa

Guverner Južne Karoline Henri Mekmaster potpisao je zakon koji omogućava zatvorenicima osuđenim na smrtnu kaznu da biraju da li će ta kazna da bude izvršena streljanjem ili električnom stolicom, ukoliko smrtonosna injekcija nije dostupna.

Zakon, koji je potpisan u petak bez ikakve ceremonije, stupio je na snagu u trenutku nestašice smrtonosnih injekcija. Južna Karolina nije izvršila nijednu smrtnu kaznu od 2011. godine, piše Guardian.

Zatvorenici biraju kaznu injekcijom, što je dovelo do zastoju u izvršenju smrtnih presuda. Trenutno u Južnoj Karolini na smrtnu kaznu čeka 37 zatvorenika.

Pre ovoga, državni Senat je 6. maja odobrio da se u zakon uvedu streljački vodovi.

Otkud manjaka injekcija?

Južna Karolina je tako postala četvrta američka država koja dozvoljava izvršenje smrtne kazne na ovaj način, posle Misisipija, Oklahome i Jute. Devet država dozvoljava električnu stolicu.

Do manjka smrtonosnih injekcija došlo je zbog sve negativnijeg pogleda na instituciju smrtne kazne. Mnoge farmaceutske kompanije prekinule su da prodaju komponente koje se koriste za injekcije.

Primera radi, najveća farmaceutska kompanija na svetu "Fajzer" 2016. godine je odlučila da osigura da se njeni proizvodi neće koristiti za smrtne kazne.

"Fajzer pravi svoje proizvode kako bi poboljšao i spasao živote pacijenata", saopštila je kompanija.

Na sajtu kampanje predsednika Džoa Bajdena navodi se da će on raditi na tome da okonča savezne egzekucije. Nije precizirano kako. Administracija Donalda Trampa obnovila je izvešavanje ovih kazni posle 17 godina zastoja. Pre nego što je otišao sa vlasti, ubijeno je 13 zatvorenika.

Komentari (0)

Svet