Noviteti

Fauči o istraživanju koje daje prednost Moderninoj vakcini: Postoji puno zbunjujućih varijabli

Komentari

Autor: Tanjug

15/08/2021

-

23:24

Fauči o istraživanju koje daje prednost Moderninoj vakcini: Postoji puno zbunjujućih varijabli
Fauči o istraživanju koje daje prednost Moderninoj vakcini: Postoji puno zbunjujućih varijabli - Copyright Tanjug AP/K.M. Chaudary

veličina teksta

Aa Aa

Vodeći imunolog u SAD Entoni Fauči odbacio je rezultate preliminarne studije u kojoj se navodi da je vakcina Moderne efikasnija u sprečavanju delta soja nego Fajzerova vakcina.

Upitan o studiji biotehnološke firme "Nfrence", koja se nalazi na prestižnoj Majo klinici, Fauči je rekao da je u pitanju "studija koja nije prošla recenziju".

"Ne sumnjam u ono što su istraživači videli, ali postoji puno zbunjujućih varijabli. Jasno je da moramo da ubedimo ljude da dobiju buster dozu vakcine koju su već primili", izjavio je Fauči za CBS.

Istraživači sa Majo klinike u Ročesteru, u državi Minesota, utvrdili su da je Fajzerova vakcina, koja je najviše korišćena u SAD, efikasna 42 odsto u sprečavanju infekcije, dok je Modernina vakcina efikasna 76 odsto, prenosi "Dejli mejl".


Studija, koja je objavljena na serveru "medRxiv.org", što znači da još nije prošla recenziju, urađena je na uzorku 25.000 državljana Minesote, od januara do jula.

Fajzerova vakcina je najpopularnija i podeljena je 197 miliona puta od decembra 2020. godine, otkako ju je odobrila američka Agencija za hranu i lekove, dok je Modernina vakcina podeljena 140 miliona puta.

Komentari (0)

Zdravlje