Zdravlje

Dva soja sezonskog gripa izumrla zbog korone?

Komentari

Autor: T.T.

10/06/2021

-

07:10

Dva soja sezonskog gripa izumrla zbog korone?
Dva soja sezonskog gripa izumrla zbog korone? - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Dva soja gripa naizgled su nestala iz cirkulacije, otkrili su stručnjaci Centra za istraživanje raka "Fred Hačinson" u Sijetlu tvrdeći da je za to najverovatnije zaslužna pandemija.

Naučnici veruju da su dva soja sezonskog gripa nestala zahvaljujući merama fizičke distance i nošenja maski u poslednjih 16 meseci.

Konkretno, nestali su sojevi poznati kao Jamagata tipa B i kladus 3c3 virusa gripa A H3N2.

Inače, od marta 2020. godine, sturčnjaci nisu otkrili nijedan novi soj gripa. Svake godine stručnjaci širom planete nadgledaju razvoj sezonskog gripa uzimajući uzorke od zaraženih pacijenata. Ovakva praksa im omogućava da predvide kolika će biti potencijalna epidemija, a posebno zbog pripreme sezonske vakcine.

Međutim, od marta prošle godine nisu mogli da nadgledaju dve vrste gripa B i gripa A H3N2 što može značiti da su ovi sojevi izumrli.

"Mislim da postoji velika šansa da ovih sojeva više nema. Ali, svet je veliko mesto", rekao je Trevor Bedford iz Centra za istraživanje raka "Fred Hačinson" u Sijetlu za STAT njuz.

Ipak, tako nešto se ne može tvrditi sa sigurnošću. Može biti samo da zaražene osobe, u strahu od kovida 19, nisu otišle kod lekara.

"To što niko nije zabeležio nijedan slučaj, ne znači da je nestao, zar ne? Svakako postoji dobra šansa da ga nema", ističe Florijan Kramer, stručnjak za grip sa bonlice "Maunt Sinaj" na Menhetnu.

Ričard Vebi, direktor Saradničkog centra Svetske zdravstvene organizacije za studije o ekologiji gripa kod životinja i ptica, rekao je da ne treba "trčati pred rudu", ali da nema sumnje da će virusi u budućnosti drugačije cirkulisati.

"Pandemija korone će promeniti način na koji grip funkcioniše. Kako će to izgledati, ostaje da vidimo, ali svakako da ovako nešto ranije nismo videli", istakao je.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin