Zdravlje

U Srbiji odobrena vakcinacija dece od 12 do 15 godina

Komentari

Autor: T.S./Euronews

11/06/2021

-

15:26

U Srbiji odobrena vakcinacija dece od 12 do 15 godina
U Srbiji odobrena vakcinacija dece od 12 do 15 godina - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) odobrila je danas vakcinu Fajzer/Biontek za upotrebu kod dece od 12 do 15. godina.

ALIMS je danas na komisiji za humane lekove razmatrao dopunu dozvole za Fajzer/Biontek vakcinu protiv kovida 19. Potvrđeno je su se stekli svi zakonski uslovi – a pre svega da su ispunjeni najviši stručni kriterijumi koji se odnose na bezbednost i efikasnost – i donet zaključak da se ova vakcina može koristiti kod populacije uzrasta od 12 do 15 godina u Republici Srbiji.

Eksperti ALIMS-a su od podnošenja zahteva sa kompletnom dokumentacijom rigorozno kontrolisali sve naučne podatke u ovom kontekstu iz kliničkih ispitivanja koja su od strane proizvođača sprovedena u drugim državama. Uz to su članovi pomenute komisije – eminentni stručnjaci iz oblasti farmacije i medicine takođe proverili sve materijale pre nego što je ovaj predmet stavljen na dnevni red današnjeg vanrednog sastanka komisije.

Nakon pozitivnog mišljenja od strane komisije za humane lekove, ALIMS je odobrio primenu vakcine Comirnaty protiv kovida 19 proizvođača Fajzer/Biontek, za uzrast od 12 do 15 godina starosti.

U narednim danima će se u tom kontekstu takođe izmeniti i sastavni delovi dozvole – Sažetak karakteristika leka i Uputstvo za pacijenta, što će biti objavljeno i na internet stranici Agencije – www.alims.gov.rs.

Kompletiranjem svih ovih postupaka, mogu započeti aktivnosti drugih nadležnih institucija, stručnih komisija i tela nadležnih za imunizaciju uopšte, ali i pedijatriju kako bi se ispunili neophodni uslovi i definisali dodatni kriterijumi pre nego što zaista započne primena vakcine na ovom uzrastu odnosno imunizacija dece protiv kovida 19.

ALIMS i njeni visokokvalifikovani stručnjaci su ovime još jednom pokazali da velikim trudom i dobrom organizacijom mogu da blagovremeno dođu do odgovora na pojedine zahteve, u potpunosti poštujući sve regulatorne zahteve i norme. A sve to sa ciljem kako bi se zaštitilo zdravlje, pa i životi građana Srbije, uz poseban oprez kada je reč o osetljivim kategorijama stanovništva kao što su deca.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin