Zdravlje

Kineski zvaničnik: Antitela koje pokreću dve kineske vakcine manje su efikasna protiv delta varijante u poređenju sa drugim sojevima

Komentari

Autor: Rojters

28/06/2021

-

09:13

Kineski zvaničnik: Antitela koje pokreću dve kineske vakcine manje su efikasna protiv delta varijante u poređenju sa drugim sojevima
Kineski zvaničnik: Antitela koje pokreću dve kineske vakcine manje su efikasna protiv delta varijante u poređenju sa drugim sojevima - Copyright Pixabay.com

veličina teksta

Aa Aa

Antitela koje pokreću dve kineske vakcine protiv kovida 19 manje su efikasna protiv delta varijante u poređenju sa drugim sojevima. Ipak, vakcine i dalje pružaju zaštitu, izjavio je kineski istraživač za kontrolu bolesti državnim medijima, a preneo Rojters.

Delta varijanta koronavirusa, prvi put otkrivena u Indiji, postaje globalno dominantna varijanta bolesti sa povećanom prenosivošću, upozorila je SZO prošle nedelje.

U intervjuu koji je kasno u četvrtak emitovala Kineska centralna televizija, Feng Šiđijan, istraživač i bivši zamenik direktora Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, nije pružio više detalja.

Bez imenovanja dve vakcine, Feng je rekao da su one ušle u kategoriju inaktivnih vakcina, koje sadrže "ubijeni" koronavirus tako da se on ne može replicirati u ljudskim ćelijama.

Inače, pet od sedam domaće razvijenih vakcina su inaktivirane. Tu spadaju vakcine Sinovak i Sinofarm koje se koriste u mnogim zemljama sveta.

Uprkos visokoj stopi imunizacije domaćim cepivima, delta varijanta izazvala je epidemije u tri grada na jugu provincije Guangdong, rekli su zvaničnici, gde je prijavljeno ukupno 170 lokalno potvrđenih slučajeva između 21. maja i 21. juna. Oko 85 odsto zaraženih nalazi se u glavnom gradu pokrajne Guangdžou.

Ostaje nejasno koliko njih boluje od delta varijante.

"U izbijanju epidemije u Guangdongu nijedna vakciniasna osoba nije imala teži oblik kovida, ali ni oni koji su teže oboleli nisu bili vakcinisani", rekao je Feng.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin