Agrobiznis

Tanasković: Veće subvencije za poljoprivrednike naredne godine

Komentari

Autor: Tanjug

03/12/2023

-

13:43

Tanasković: Veće subvencije za poljoprivrednike naredne godine
Tanasković: Veće subvencije za poljoprivrednike naredne godine - Copyright Tanjug/Nenad Mihajlović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković prisustvovala je danas u Novom Sadu otvaranju programa obuke za korisnike Prvog javnog poziva Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije i najavila da je za sledeću godinu za isti projekat za poljoprivrednike izdvojeno 100 miliona evra. 

Tanasković je kazala i da će sva povećanja iz 2023. godine važiti i u 2024. godini. 

"Ako krenemo od stočara, mislim na povećanje po grlu sa 25.000 na 40.000, po litri mleka sa 15 na 19 dinara, krmače smo povećali sa 15.000 na 18.000 dinara. Ono što je izvesno, što nismo ove godine uradili - koze, ovce, kokoške i pčele po košnici, subvencije dižemo u 2024. godini", rekla je Tanasković. 

Prema rečima ministarke, 90 odsto sredstava poljoprivrednici potroše na mehanizaciju. 

"40 posto iz kredita, 50 posto bespovratno, njihovo učešće je 10 posto. Od 372 ugovora na teritoriji Vojvodine, 303 su za traktore. Dobra stvar kod ovog projekta je što se ne završava kupovinom mehanizacije, već postoji i edukacija", kazala je Tanasković. 

U Zakonu o poljoprivredi i ruralnom razvoju Republike Srbije, donete su izmene prema kojima je povećan iznos podsticaja za obradivu površinu sa 20 na 100 hektara.

"Povezana lica ne smeju da postoje od naredne godine. Od 1. januara, subvencije će biti namenjene onima koji obrađuju zemlju, a ne vlasnicima zemljišta", navela je Tanasković. 

Iz Ministarstva su najavili i reizdavanje kartica za gorivo, odnosno cenu od 129 dinara po litri goriva za poljoprivrednike, a biće ukinuta i naknada za odvodnjavanje.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis