Agrobiznis

Kupina četiri puta skuplja nego lane - proizvođači prognoziraju novi rast cene

Komentari

Autor: RINA

09/08/2021

-

14:47

Kupina četiri puta skuplja nego lane - proizvođači prognoziraju novi rast cene
Kupina četiri puta skuplja nego lane - proizvođači prognoziraju novi rast cene - Copyright RINA

veličina teksta

Aa Aa

Cena kupine ove godine dostigla je svoj istorijski maksimum i kreće se oko 200 dinara po kilogramu, a veliku potražnju tog voća uslovila je nestašića na svetskom tržištu, piše agencija RINA.

Kako se navodi, to je veliki skok u ceni, s obzirom da se otkupna cena prethodnih godina kretala u proseku oko 50 dinara.

Voćar iz Ivanjice Dobrivoje Radović očekuje da će u narednim danima cena kupine rasti i da će koštati i oko 300 dinara po kilogramu.

"Meksiko kao najveći proizvođač je podbacio, zato je velika potražnja vlada za našim voćem. Biće ovo jedna od najboljih godina, a velika šansa su i nova tržišta koja su nam otvorena, poput Skandinavskih zemalja", rekao je Radović.

Ističe da je potražnja za kupinom čak i veća od one za malinom. Međutim, i kupina deli istu sudbinu kao i maline, jer su prinosi ove godine dosta manji nego prethodnih.

RINA

 

Nekada je u Srbiji pod kupinom bilo oko 6.700 hektara, a usled neisplative ekonomske računice ranijih godina mnogi su posekli svoje zasade, pa je sada pod tim voćem svega oko 1.300 hektara.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je apelovao na voćare da ovu dobru godinu i prihode iskoriste kako bi uložili u proizvodnju.

RINA

 

"Godina je dobra, ali je pitanje šta će biti već sledeće. Zato je jako važno da se ulaže u protivgradne mreže, sistem zaštite, ali i da se zanove zasadi jer će tako imati mnogo veći rod", rekao je Nedimović i dodao da mora da se ulaže u tehnologiju, kako bi rod bio zagarantovan.

Istakao je i da će Ministarstvo kroz subvencije takođe pomoći onima koji žele da ulažu u svoje malinjake.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis