Agrobiznis

Trešnja mora da ima u obimu bar 24 milimetra, a višnja - 22: Rigorozni kriterijumi za izvoz voća u Rusiju

Komentari

Autor: RINA

08/07/2021

-

12:48

Trešnja mora da ima u obimu bar 24 milimetra, a višnja - 22: Rigorozni kriterijumi za izvoz voća u Rusiju
Trešnja mora da ima u obimu bar 24 milimetra, a višnja - 22: Rigorozni kriterijumi za izvoz voća u Rusiju - Copyright RINA

veličina teksta

Aa Aa

Izvoz koštičavog voća iz čačanskog kraja u Rusiju ponovo je dozvoljen, nakon što je zbog komplikovanih administrativnih procedura jedno vreme bio stopiran. To će biti od velikog značaja za voćare ovog kraja.

 „Do zastoja u izvozu dolazi kada ruska fitosanitarna inspekcija zahteva da se odrade analize na moniliju. To je najčešća bolest koja zahvata koštičavo voće, tada dolazi do sušenja i truljenja plodova. Dodatne analize su usporovale i na nekim mestima potpuno zaustavljale izvoz voća za Rusiju. Dešavalo se da usred sezone zbog pojave bolesti, stopiraju izvoz“, izjavio je za RINU Boris Petrovski, inženjer agronomije.

Ova vest od velikog je značaja za voćare ovog kraja, jer su se Rusi prethodnih godina pokazali kao zahtevni kupci, ali i izuzetno dobre platiše. Najveći deo roda ekstra kvaliteta odlazi  upravo u ovu državu.

RINA

 

„Njihov glavni zahtev je izuzetan kvalitet. Nisu im toliko važne sorte, koliko ima je bitan izgled plodova. Voće mora da bude što krupnije, bez ikakvih oštećenja, dobro obrano i spakovano. Da bi trešnja završila na ruskom tržištu mora da ima obim od minimum 24 milimetra, dok višnja treba da bude veličine od bar 22 milimetara. Oni traže samo prvu klasu, a naši voćari se trude da ispune njihove rigorozne kriterijume. Ulažu u sisteme navodnjavanja i agrotehničke mere, jer znaju da samo ukoliko imaju kvalitet mogu da profitiraju“, rekao je Petrovski.

Iz Srbije se za Rusiju najviše izvoze jabuke, potom nektarine, breskve, višnje i borovnice. Izvoznicima su lakše plasiranje robe na to tržište, pre svega jagodičastog voća, omogućila i nova pravila doneta prošle godine po kojima je neophodni minimalni kapacitet hladnjača smanjen sa 500 na 200 tona.

Po novoj Uredbi o evidenciji izvoznika voća i povrća u Rusiju, izvoznici šljiva, trešanja, višanja, jagoda, malina, borovnica, kupina, ribizli, drenjina, brusnica i sličnog sitnog voća, moraće u vlasništvu ili zakupu da imaju hladnjaču kapaciteta najmanje 200 tona.

Preporuka za vas

Firme i građani, za pozajmice garantuju zlatnicima i automobilima – predmet zaloge i lipicaneri, maline, ali i seno i slama

Komentari (0)

Biznis