Agrobiznis

Nedimović: Ne možemo određivati cene mleka, ali radimo na rešavanju problema

Komentari

Autor: Nataša Kovačev

22/09/2021

-

21:33

Nedimović: Ne možemo određivati cene mleka, ali radimo na rešavanju problema
Nedimović: Ne možemo određivati cene mleka, ali radimo na rešavanju problema - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je Vlada Srbije donela odluku o povećanju premije za mleko sa sedam na deset dinara po litru, proizvođači mleka, koji mesecima upozoravaju da su zbog niske otkupne cene na ivici opstanka, poručili su da od države nisu ni tražili ni očekivali takvu vrstu pomoći.

"Tražili smo da nas zaštiti od monopolističkog položaja prerađivača koji verovatno 100 puta bolje znaju od nas koliko košta i vrlo dobro znaju da mi bez 56 dinara ne možemo da proizvedemo litar mleka. Država koja ne zarađuje na nama daje premiju za mleko, a onaj ko zarađuje na nama i uzima od nas proizvod neće da ga plati. Pa, gde to ima", izjavila je za list "Danas" predsednica Saveza udruženja odgajivača goveda Sanja Bugarski, dodajući da se otkupna cena nije povećavala šest godina. Umesto toga, sa 43 dinara pala je 36 dinara po litru.  

Proizvođači mleka ranije su od države tražili da uvede vanredne mere i minimalnu otkupnu cenu mleka, budući da je ceo sektor, kako su naveli, na ivici bankrota.

profimedia

 

Da država ne može određivati cene, ali da radi na rešavanju problema, za Euronews Srbija je izjavio ministar poljoprivrede.

"Mi vodimo intenzivne razgovore i sa proizvođačima i sa prerađivačima mleka. Država je sa svoje strane povećala premiju za tri dinara za svaki litar mleka. To je povećanje za preko 40 odsto premije, nije to malo novca. S druge strane, već su neke mlekare na istoku i jugu Srbije krenule sa povećanjem cene mleka po litru. Imamo povećanje od tri, četiri i pet dinara sa njihove strane", rekao je Nedimović.

Ministar je napomenuo i da će sledeće nedelje imati novi sastanak sa svim akterima, gde će pokušati da napravi još jedan iskorak napred u pogledu cena u razgovorima.

"S druge strane će Ministarstvo poljoprivrede u pogledu troškova uzgoja krava izaći sa svojim predlogom mera, kako da smanjimo te troškove, kako bi veći profit ostajao proizvođačima mleka", rekao je Nedimović. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis