Agrobiznis

Ministarstvo poljoprivrede o protivgradnoj zaštiti: Imamo duplo više raketa nego što je potrebno

Komentari

Autor: Tanjug

12/05/2022

-

14:39

Ministarstvo poljoprivrede o protivgradnoj zaštiti: Imamo duplo više raketa nego što je potrebno
Ministarstvo poljoprivrede o protivgradnoj zaštiti: Imamo duplo više raketa nego što je potrebno - Copyright Tanjug/Jaroslav Pap, Milica Nikolić, Dušan Aničić

veličina teksta

Aa Aa

Srbija trenutno raspolaže sa 21.000 protivgradnih raketa, što je gotovo duplo više nego što je potrebno za prosečnu godišnju količinu grada koja padne na teritoriju naše zemlje, rečeno je danas Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede.

Uspostavljanjem potpuno novih automatizovanih sistema protivgradne zaštite koji sa izuzetnom preciznošću neutrališu gradonosne oblake, kažu, šteta od grada na poljoprivrednim usevima je gotovo u potpunosti eliminisana.

Za prethodne tri godine izgrađeni su novi automatizovani radarski centri Valjevo, Bukulja, Fruška Gora, Bajša i Samoš, a u toku je i priprema centra Užice za korišćenje novog sistema.

"Uz saradnju sa Republikom Srpskom, sa čije teritorije se od grada brane važni delovi Zapadne Srbije, uspeli smo da više od polovine naše zemlje pokrijemo najnovijim sistemima zaštite od grada i time značajno sačuvamo useve srpskih poljoprivrednika od moguće štete", navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis