Agrobiznis

Proizvođači očekuju rekordne količine meda ove sezone: Brine ih rast uvoza iz Moldavije i Rusije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/06/2022

-

10:16

Proizvođači očekuju rekordne količine meda ove sezone: Brine ih rast uvoza iz Moldavije i Rusije
Proizvođači očekuju rekordne količine meda ove sezone: Brine ih rast uvoza iz Moldavije i Rusije - Copyright Tanjug/Dušan Aničić, profimedia, Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Proizvodnja meda u 2022. godine biće rekordna s obzirom na povoljne uslove za cvetanje bagrema ove godine, a za dalji razvoj ovog sektora potreban je snažniji plasman na inostrana tržišta na kojima postoji sve veća potražnja za medom, ukazali su članovi Grupacije za pčelarstvo i proizvodnju meda Privredne komore Srbije. 

"Uvoz meda za razliku od prethodnih godina intenzivno raste. U prva tri meseca 2022.godine  uvezeno je 222 tone što je 28 odsto više nego u istom periodu prethodne godine. Najviše meda se uvozilo iz Moldavije, Ruske Federacije i Novog Zelanda.  Ukupan izvoz meda u prva tri meseca 2022. godine, iznosio je 554 tone u vrednosti od 3.497.400 evra i za 31 odsto je manji u odnosu na isti period prethodne godine. Med se u prva tri meseca ove godine najviše izvozio za Italiju, Norvešku  i Crnu Goru", kaže Srbislav Vidojević, predsednik Grupacije.

On navodi da je u prva tri meseca 2022. godine izvoz u Italiju porastao za 51 odsto, u Norvešku 28 odsto, u Crnu Goru za 52 odsto, dok je izvoz na nemačko tržište smanjen za 36 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. 

EPA/Sascha Steinbach

 

 "Tehnologija pčelarstva je napredovala u Republici Srbiji što se vidi iz rasta broja košnica. Da bi se ovaj trend rasta pčelarske proizvodnje nastavio potrebno je uskladiti zakonske propise Republike Srbije sa propisima EU i što pre osnovati Radnu grupu za izradu Pravilnika o pčelinjem otrovu u resornom ministarstvu kao i postići dogovor o subvencijama za kompanije koje posluju u ovom sektoru", rekla je Mirjana Miščević, viši savetnik u Udruženju za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda.

Ističe da je do sada oblast pčelarstva dobijala pomoć od države za omasovljenje, ali je sada  neophodno određenim merama pomoći razvoj pčelarstva kao privredne delatnosti.

Najveći izazov neizvesna otkupna cena

Proizvođači meda ukazali su na izazove zbog neizvesne otkupne cene meda u 2022. godini s ozbirom na oscilacije na tržištu meda u 2021. godini. Ivan Grujić iz kompanije Cmana Krnjevo  podsetio je da je prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, otkupna cena meda u maju  prošle godine bila najniža i iznosila 330,25 dinara po kilogramu, a u julu je dostigla  543,69 dinara po kilogramu. U januaru ove godine otkupna cena meda iznosila je 588,17 dinara po kilogramu.

U 2021. godini prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, Srbija je raspolagala  sa 976.000 košnica, što je za 44 odsto više nego 2014. godine i za 4 odsto manje nego prethodne godine.  Pčelarska privreda procenjuje da će broj košnica u 2022. godini ostati na približno istom nivou.  Na sednici su izneti podaci o proizvodnji, uvozu i izvozu meda za 2021. godinu. 

Profimedia

 

Proizvodnja meda u 2021. godini je iznosila  je  7.438 tona, što je za 70 odsto više nego 2014. godine i za 35 odsto manje nego prethodne godine i pored toga što klimatski uslovi nisu bili naklonjeni pčelarenju.  Ukupan izvoz meda u 2021. godini, iznosio je 2.175 tona u vrednosti od 13,1 miliona evra i na istom je nivou kao i prethodne godine.

Med se najviše izvozio za Italiju, Norvešku  i Nemačku. Uvoz meda za razliku od prethodnih godina intenzivno je rastao i u 2021. godini. Uvezeno je 548 tona meda, što je gotovo dvostruko više nego prethodne godine. Najviše meda se uvozilo iz Moldavije, Ruske Federacije, Ukrajine i  Novog Zelanda.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis