Agrobiznis

Vlada Srbije otkupljuje 131.000 tona pšenica: Kakvi su uslovi i ko može da konkuriše?

Komentari

Autor: Tanjug

01/07/2022

-

11:17

Vlada Srbije otkupljuje 131.000 tona pšenica: Kakvi su uslovi i ko može da konkuriše?
Vlada Srbije otkupljuje 131.000 tona pšenica: Kakvi su uslovi i ko može da konkuriše? - Copyright Tanjug/Dušan Aničić/Jaroslav Pap/Nikola Anđic

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Srbije odobrila je da Republička direkcija za robne rezerve izvrši kupovinu 131.000 tona merkantilne pšenice po 40 dinara za kilogram sa uključenim PDV-om, navodi se u Zaključku u koji je Tanjug imao uvid.

Pšenica mora biti domaća i iz ovogodišnjeg roda, zrela, zdrava, bez znakova plesni, stranih mirisa i ukusa, pogodna za ljudsku ishranu, nezaražena pšeničnim bolestima i štetočinama.

Traženi elementi kvaliteta su hektolitarska masa minimalno 76kg/hl, vlaga maksimalno 13 odsto, ukupne primese maksimalno dva posto od čega neorganskog porekla maksimalno 0,25 odsto.

Sadržaj proteina minimalno mora biti 11,5 odsto za suvu materiju. Kupovina pšenice biće izvršena posredovanje Produktne berze.

Kupovaće se od fizičkih lica - nosilaca registrovanih poljoprivrednih porodičnih gazdinstava i ostalih privrednih subjekata.

Minimalna količina koja se kupuje od jednog porodičnog gazdinstva je 10 tona, dok je minimum od privrednog subjekta 100 tona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis