Agrobiznis

Mlinari traže da im država nadoknadi razliku u ceni zbog uredbe o ograničenoj ceni brašna

Komentari

Autor: Tanjug

20/09/2022

-

14:38

Mlinari traže da im država nadoknadi razliku u ceni zbog uredbe o ograničenoj ceni brašna
Mlinari traže da im država nadoknadi razliku u ceni zbog uredbe o ograničenoj ceni brašna - Copyright Euronews/Nataša Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Poslovno udruženje mlinara Srbije Žitounija saopštilo je danas da je Vladi Srbije podnelo zahtev za isplatu preostalog iznosa razlike između tržišne cene i uredbom ograničene cene isporučenih malih pakovanja brašna od jedan i pet kilograma za april, maj, jun i jul. U saopštenju se navodi da su industrijski mlinovi, proizvođaći malih pakovanja brašna T-400 glatko i T-500, od jedan do pet kg, od decembra prošle do 31. jula ove godine, u skladu sa uredbom, u celosti ispunjavali svoje obaveze u snabdevanju građana malim pakovanjima brašna.

Tako su, ističu iz Žitounije, dali svoj puni doprinos stabilnom i sigurnom snabdevanju građana, kako po količinama, tako i po odgovarajućim cenama. Navode i da su u ovom periodu tržištu isporučili 36.389 tona malih pakovanja brašna.

Iz Udruženja mlinara dodaju da s obzirom da troškove socijalne politike treba da snosi Vlada Srbije, a ne mlinovi kao privredna društva, Žitounija je tražila da Vlada mlinovima nadoknadi razliku između tržišne i uredbom ograničene cene malih pakovanja brašna.

Tanjug/Zitounija/Zdravko Šajatović

 

Vlada Srbije je, navode iz Žitounije, prihvatila njihov zahtev i mlinovima, proizvođačima malih pakovanja brašna, obezbedila za decembar prošle i januar ove godine, da u povoljnom paritetu kupe od robnih rezervi Srbije 15.000 tona pšenice kao i za februar i mart finansijsku nadoknadu u iznosu od 160 miliona dinara.

Žitounija je podnela zahtev Vladi Srbije da i za preostala četiri meseca, dakle april, maj, jun i jul obezbedi finansijska sredstva za isplatu razlike u ceni ili obezbedi pravo kupovine pšenice iz robnih rezervi u odgovarajućoj količini, paritetu i ceni. Ističu da je traženi iznos sredstava relativno mali, ali da mlinarima taj novac mnogo znači za pokrivanje velikih troškova struje i goriva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis