Agrobiznis

Nedimović obećao pomoć proizvođačima paradajza: Paket podrške za proizvodnju

Komentari

Autor: FoNet

16/07/2021

-

11:27

Nedimović obećao pomoć proizvođačima paradajza: Paket podrške za proizvodnju
Nedimović obećao pomoć proizvođačima paradajza: Paket podrške za proizvodnju - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je, gostujući na TV Prva, da će u ponedeljak obići proizvođače paradajza u Leskovcu, kao i da će svim proizvođačima paradajza ponuditi paket podrške za poboljšanje proizvodnje, ali je naglasio da država ne može i neće da određuje cenu paradajza.

Nedimović je, reagujući na žalbe nekih proizvođača da je uvozni paradajz "preuzeo" domaće tržište, istakao da je ove godine uvezeno 2.500 tona manje nego prošle godine, kao i da je više od 99 odsto paradajza u velikim domaćim trgovinskim lancima poreklom iz Srbije.

"Država ne može da određuje cenu paradajza, naš posao je da otvorimo prostor za izvoz, a inače je Srbija uvela carine na uvoz paradajza iz EU i trećih zemalja", rekao je ministar poljoprivrede i najavio da će uskoro krenuti izvoz za Crnu Goru i Hrvatsku, dok se već izvozi u Bosnu i Hercegovinu.

On je najavio da će država ponuditi paket podrške za unapređenje proizvodnje paradajza, poboljšanje njegovog kvaliteta, kao i za bolje sortiranje i pakovanje.

"Imamo dobar paradajz, ali ga moramo upakovati za tržište 2021, a ne 1986. godine", rekao je Nedimović. On je ponovio da država ne može da utiče na cenu, jer je "vreme garantovanih cena, bilo da je paradajz, malina ili krompir u pitanju, ostalo u osamdesetim godinama".
 

Preporuka za vas

Loš rod maline u Poljskoj i Čileu digao cenu ovog voća u Srbiji na 400 dinara

Komentari (0)

Biznis