Agrobiznis

Ministarka poljoprivrede: Šteta od oluje u Šidu zasad 14 milona dinara, do kraja nedelje imaćemo konačnu cifru

Komentari

Autor: TV Prva

31/07/2023

-

13:46

Ministarka poljoprivrede:  Šteta od oluje u Šidu zasad 14 milona dinara, do kraja nedelje imaćemo konačnu cifru
TANJUG/ ZORAN ZESTIC - Copyright TANJUG/ ZORAN ZESTIC

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković govorila je o gazdinstvima sa teritorije Opštine Šid koja su pretrpela veliku štetu tokom nevremena i poručila da će država "stati iza svake štete koja je nastala".

Ministarka kaže da se do kraja nedelje očekuju konačne procene štete nastale na ovoj teritoriji.

"U principu čekamo konačne procene. Po onome što sam razgovarala sa predsednikom opštine Šid, očekuje se da će do kraja nedelje izaći sa konačnom cifrom štete. Oko 14 miliona evra je šteta bila u tom momentu kada sam ja obilazila tu opštinu", rekla je ministarka Tanasković za televiziju Prva.

Ističe da je oluja u Šidu čak vadila i stubove postavljene iznad protivgradnih mreža u voćnjacima, pa su voćari ostali i bez protivgradne zaštite i bez stabala voća.

"Poslednje smo obišli Šid i stvarno je neverovatna šteta i šta se dogodilo, koliko je voćnjaka sravljeno sa zemljom, betonski stubovi su iščupani iz zemlje. Jedinica lokalne samouprave je na terenu. Obratila sam se i Evropskoj komisiji, očekujem i od njih pomoć i da će nam dati dodatni fond", rekla je Tanasković i dodala da se pomoć države odnosi i na gazdinstva koja nisu osigurana.

Subvencije po hektaru uvećane sa 9.000 na 18.000 dinara

Jedan od zahteva poljoprivrednika bio je povećanje subvencije po hektaru i ova naknada uvećana je sa ukupno 9.000 na 18.000.

Ministarka kaže da će ova subvencija biti isplaćena do kraja avgusta.

"Juče sam dobila od stočara iz Mačve pismo i drago mi je što su se oni sada pokrenuli. Najavila sam da će do kraja 30.9. sve biti isplaćeno, oni sada kaže da li može avgust. Prošle godine u ovo vreme isplaćivana je predhodna godina i tako ide godinama unazad, takva je praksa poslednjih 15 godina. Nisu tada svi dobijali, već dokle ima sredstava u budžetu. Sada svi dobijaju koji su se prijavili na javni poziv i koji su ispravni. Sada je problem da li će dobiti novac u avgustu ili septembru. Biće zasigurno svima sve isplaćeno, neka ne brinu", kaže Tanasković.

Država se malinom ne bavi samo sezonski

Kako je istakla ministarka Tanasković, cena maline je svake godine u ovo doba u fokusu, ali kako ističe, država se nije bavila malinom samo sezonski.

"Malinama se bavimo od novembra, decembra. Država je preuzela pravljenje ambijenta i mislim da se to vidi. Ono što nije dobro, to je akontna cena maline. Apsolutno se slažem da država ne treba da određuje cenu. Rezultati još nisu gotovi, pregovori su u toku i nadam se da ćemo napraviti pomak u ovoj lošoj godini za proizvođače. Kvalitet nam je odličan, bez obzira na padavine koje su nas zadesile. Proizvođači ne traže ništa što je nerealno. Mislim da sa ovim sistemskim rešenjima ćemo odrediti način na koji ćemo funkcionisati u budućnosti", rekla je ministarka Tanasković.

"Od malinara smo naišli na više razumevanja nego od poljoprivrednika. Postoji jedna grupa hladnjačara koja se opire povećanju. Od 24 podneta zahteva, 16 firmi je odobreno. Sve što smo obećali smo i uradili. Ono što je još država uradila, pored jake kontrole otkupne sezone, i dalje ćemo sprovoditi ostale provere kako bismo proizvođaču napravili idealan ambijent. Ja nisam čula u razgovoru sa njima da je neko okrivio državu za nešto", kaže ministarka.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis