Biznis lideri

Promene na tronu zbog energetske krize: Naftni gigant postao najvrednija kompanija na svetu

Komentari

Autor: CNN / Tanjug

12/05/2022

-

10:24

Promene na tronu zbog energetske krize: Naftni gigant postao najvrednija kompanija na svetu
Promene na tronu zbog energetske krize: Naftni gigant postao najvrednija kompanija na svetu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Naftni gigant Saudi Aramko pretekao je Epl i ponovo postao najvrednija kompanija na svetu, zahvaljujući rastu njegovih akcija na berzi podstaknutog usponom cena "crnog zlata". Aramko sada vredi oko 2,43 biliona dolara u odnosu na Eplovu tržišnu kapitalizaciju od 2,37 biliona dolara, prema podacima kompanije za prikupljanje i dustribuciju finansijskih informacija Refinitiv, izveštava CNN.

Tržišna kapitalizacija kompanija učestalo varira u poslednje vreme. Početkom ove godine, Epl je dostigao vrednost od 3,0 biliona dolara, postavši prvi koji je to uspeo ikada, što ga učinilo daleko najvrednijom kompanijom na planeti. Aramko je titulu najvrednije svetske kompanije stekao nakon istorijske inicijalne javne ponude 2019. godine, koja je podigla njegovu vrednost na 2,0 biliona dolara.

Međutim, najnovija tržišna kretanja upućuju na zaključak da je u poslednje vreme došlo do promene sagledavanja poslovnih izgleda proizvođača energije i tehnologija.

profimedia

Zbog rasta akcija na berzi podstaknutog usponom cena nafte Aramko je pretekao Epl

Cene nafte su skočile ove godine do rekordnih nivoa, posebno zbog zabrinutosti vezanih za poremećaj isporuka iz Rusije od njenog napada na Ukrajinu. Evropska nafta Brent, globalna referenca za formiranje cena drugih tipova nafte na svetskim tržištima, beleži ove godine rast od oko 36 odsto, a prema poslednjim raspoloživim podacima trguje se po ceni od 105,2 dolara po barelu.

To je podstaklo investitore da se okrenu ulaganjima u naftne igrače kao što je Saudi Aramko, čije su akcije porasle za 27 procenata u 2022. S druge strane, Eplove akcije su pale od 17. januara za više od 17 posto, navodi se u informaciji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis