Biznis vesti

Tanasković: Prioritet su kapitalna investiranja u navodnjavanje

Komentari

Autor: Tanjug

06/10/2023

-

23:24

Tanasković: Prioritet su kapitalna investiranja u navodnjavanje
Tanasković: Prioritet su kapitalna investiranja u navodnjavanje - Copyright Tanjug/Nenad Mihajlović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković izjavila je da su prioriteti resornog ministarstva kapitalne investicije u navodnjavanje.

Tanasković je, povodom svečanosti obeležavanja 20 godina postojanja "Vode Vojvodine", navela da su ključna dva velika izvora finansiranja iz Abu Dabi fonda i sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj.

"To iznosi preko 110 miliona evra u ovom trenutku i ja se iskreno nadam i verujem da ćemo sav taj novac potrošiti do kraja 2025. godine", kazala je Tanasković.

Ministar odbrane Miloš Vučević dodao je da bi zajedničkim snagama trebalo raditi na tome da reke budu bezbednije i čistije. 

"Sve što održavaju 'Vode Vojvodine' direktno ide u funkciju odbrane naše države. Svako od velikih priča treba da prođe od sopstvenog primera i da budemo svesni da od malih koraka sve počinje. Ako se svi budemo odnosili prema prirodi i ovom segmentu vode i javnih voda, biće nam mnogo bolje",  kazao je Vučević.

Direktor JP “Vode Vojvodine” Srđan Kružević istakao je da bez pomoći i saradnje lokalnih samouprava i drugih preduzeća ne bi bilo moguće godinama uspešno održavati veliku količinu kanalske mreže. 

"Mi činimo da sve da ono što je priroda rekla da je nemoguće za vode učinimo mogućim. Od močvara pravimo mesto za život i bavljenje poljoprivredom, od sušnih područja pravimo bogate oranice i pri tome ne ljutimo prirodu, već je čuvamo od zagađivača, pošumljavamo i poribljavamo", naveo je.

Od kredita iz fonda Abu Dabija grade se nova kanalska mreža i crpne stanice u Sremu, Banatu, Bačkoj, Pančevačkom ritu i centralnoj Srbiji, što bi trebalo da omogući navodnjavanje oko 15 odsto zemljišta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis