Agrobiznis

Tanasković: Do danas eutanazirano 54.000 svinja, uzgajivači bi trebalo što pre da krenu u svinjokolj

Komentari

Autor: Tanjug

19/09/2023

-

17:20

Tanasković: Do danas eutanazirano 54.000 svinja, uzgajivači bi trebalo što pre da krenu u svinjokolj
Tanasković: Do danas eutanazirano 54.000 svinja, uzgajivači bi trebalo što pre da krenu u svinjokolj - Copyright TANJUG/MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE, ŠUMARSTVA I VODOPRIVREDE /KRISTINA ĐERIĆ

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji je zbog afričke kuge svinja do danas eutanazirano 54.000 svinja, izjavila je danas ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković. 

Više od 45.000 svinja na ugroženom i zaraženom području je zaklano za sopstvene potrebe, rekla je ministarka prilikom obilaska firme  za proizvodnju rakije "Sedam jezera", u mestu Crvena Crkva, u blizini Bele Crkve i apelovala da se ne šire zluradi komentari kako se ubijaju svinje koje su zdrave.

"Najbitnije je da kuga ne uđe na velike farme, čuvamo ih i branimo svaki dan, kako bismo imali što više domaćeg svinjskog mesa", rekla je  Tanaskovićeva.

TANJUG/MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE, ŠUMARSTVA I VODOPRIVREDE /KRISTINA ĐERIĆ

 

Ona je apelovala na stočare koji se bave svinjarstvom da što pre krenu u svinjokolj, kako bi se smanjila mogućnost zaraze svinja, pošto se afrička kuga ne može tek tako iskoreniti.

Tanaskovićeva se dotakla i medijskih spekulacija da postoji uvoznički lobi i rekla da to nije istina, podsetivši da su od 1. januara uvedne kvote, i da se uvozi samo ona količina koja nedostaje za potrebe potrošnje u Srbiji.

"Zato je jako bitno da što više svinja sačuvamo, da što manje ubijemo, a ono što pošaljemo na klanje je svakako ispravno i završiće kod nas na tržištu", rekla je Tanaskovićeva.

Po pitanju lažnih prijava za subvencije u poljoprivredi, Tanaskovićeva je navela da je provera završena za 540 od 700 gazdinstava i da je inspekcija našla nepravilnosti kod 486 gazdinstava, koja će ići u pasivan status na tri godine, dok će ostali dobiti opomenu.

Ona je istakla da se opomena dobija za greške, kao kada se, na primer, zasadi kukuruz a prijavi pšenica.

TANJUG/MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE, ŠUMARSTVA I VODOPRIVREDE /KRISTINA ĐERIĆ

 

"Oni jesu poljoprivrednici koji obrađuju tu zemlju, samo je napravljena greška i dobiće do kraja godine da isprave tu grešku", rekla je ministarka Tanasković.Ona je napomenula da inspekcija ide samo kod gazidnstava gde se na snimku može videti neslaganje.

Za najčešće primere prevare, Tanaskovićeva je navela kada se šuma prijavljuje kao obradiva površina, kada se prijavljuje kao poljoprivredno zemljište mesto na kome postoji izgrađeni objekat, kao i kada se prijavi zaparložena zemlja za koju se jasno vidi da nije godinama obrađivana.

Po pitanju subvencija za suncokret, ona je podsetila da su za prošlogodišnji rod iznosile oko pet milijardi dinara, što je rezultiralo nešto većem zasadu ove godine, pa očekuju oko 675.000 tona suncokreta.

TANJUG/MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE, ŠUMARSTVA I VODOPRIVREDE /KRISTINA ĐERIĆ

 

Ministarka Tanasković je rekla da još nisu počele kontrole za subvencije za stočarstvo i da je sad fokus na kontroli drugih stvari.

"Inače kroz e-Agrar se i te kako registri proveravaju, sada idu isplate, do kraja ovog meseca biće isplaćena sva direktna davanja, od genetike, tova, preko mleka. Sve ćemo mi isplatiti, a onda ćemo ići u kontrole", najavila je Tanaskovićeva.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis