Biznis vesti

Kineski premijer: Kina će dalje širiti pristup svom tržištu i povećati uvoz

Komentari

Autor: Tanjug

05/11/2023

-

10:35

Kineski premijer: Kina će dalje širiti pristup svom tržištu i povećati uvoz
AP Photo/Kin Cheung, File - Copyright AP Photo/Kin Cheung, File

veličina teksta

Aa Aa

Kina će dalje širiti pristup svom tržištu i povećati uvoz, promovisati tržišne mogućnosti i otklanjanje prepreka za strana ulaganja, izjavio je danas kineski premijer Li Ćijang na otvaranju godišnjeg Kineskog međunarodnog sajma uvoza u Šangaju.

Li je istakao da se očekuje da će Kina ostvariti ukupan uvoz robe i usluga u iznosu od 17 biliona dolara u narednih pet godina. Li je istakao da kineska ekonomija nastavlja da se oporavlja i beleži rast, preneo je Rojters. Kineska ekonomija nastavlja da se oporavlja i poboljšava. 

Kina će takođe uskoro objaviti plan za promovisanje visokog standarda institucionalnog otvaranja u zoni slobodne trgovine Šangaja, rekao je Li.

Kineski predsednik Si Đinping uputio je pismo šestom Kineskom međunarodnom sajmu uvoza u kojem je naveo da je sajam, prvi put održan 2018. godine, iskoristio snage ogromnog kineskog tržišta, ispunio svoju funkciju platforme za međunarodne nabavke, promociju investicija, međuljudsku razmenu i otvorenu saradnju, i dao pozitivan doprinos stvaranju novog obrasca razvoja i promovisanju svetskog ekonomskog razvoja.

Napominjući da oporavku svetske privrede nedostaje zamah i da zahteva solidarnost i saradnju svih zemalja, Si je rekao da će Kina uvek biti važna za globalni razvoj. Si je obećao da će Kina nastaviti da čini ekonomsku globalizaciju otvorenijom, uravnoteženijom i korisnom za sve zemlje.

Sajam je 2018. godine pokrenuo Si da bi se promovisala slobodna trgovina. Organizatori događaja, koji traje od 5. do 10. novembra, rekli su da učestvuje 69 zemalja i tri međunarodne organizacije, kao i 289 od 500 najboljih svetskih kompanija, javili su kineski državni mediji.

Na 6. Kineskom međunarodnom sajmu uvoza učestvuje i premijerka Srbije Ana Brnabić koja je poručila da je naša zemlja ponosna jer prvi put nastupa kao počasni gost.

“Svojim učešćem na sajmu Srbija potvrđuje želju za jačanje veza i čeličnog prijateljstva sa Kinom. Činjenica da se naša zemlja našla među nekolicinom zemalja kao počasni gost opisuje kvalitet naših odnosa i daje nagoveštaj buduće saradnje”, istakla je premijerka na ceremoniji otvaranja sajma.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis