Biznis vesti

Država ponovo vlasnik Er Srbije: Nacionalna avio-kompanija prestigla nekadašnji JAT, a jedno je ključno za njen napredak

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/11/2023

-

09:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Srbija je postala 100 odsto vlasnik Er Srbije. Tu vest saopštio je ministar finansija Siniša Mali koji je rekao da će država posvetiti punu pažnju daljem razvoju Er Srbije i naveo da sledi nabavka velikih aviona, kao i otvaranje novih destinacija. On je zahvalio ljudima iz Etihad ervejza, koji su od 2013. bili partneri i suvlasnici Er Srbije, a koji su, kako je rekao Mali, iz Er Srbije izašli zbog svojih poslovnih odluka. 

Mihailo Gajić iz Libeka kaže za Euronews Srbija da izlazak Etihada iz malog broja akcija koje su mu ostale na kraju iz Er Srbije ne menja ništa u tome kako je preduzeće funkcionisalo ili kako će ono funkcionisati u budućnosti jer, kako navodi, Etihad od 2018. nije ni uključen u upravljanje tom avio-kompanijom. 

On dodaje da se poslovanje sa Etihadom u prethodnih deset godina nije preterano isplatilo Srbiji, ali i navodi da je koncept postojanja nacionalne avio-kompanije kao takve danas više izuzetak, nego pravilo u Evropi i da je većina tih kompanija privatizovana.

Da su i srpska i emiratska nacionalna avio-kompanija već više od tri godine poslovale po principu odvojenog menadžmenta navodi i urednik portala Tango six Petar Vojinović i dodaje da izlazak Etihada iz Er Srbije ne izaziva razlog za zabrinutost. 

On je rekao da su za sada performanse Er Srbije prilično dobre i da je ta avio-kompanija prestigla nekadašnji JAT i po broju linija i po broju prevezenih putnika. 

"Pitanje menadžmenta je ključno"

Gajić, međutim, kaže da u Srbiji imamo jako loše iskustvo sa upravljanjem državnim kompanijama. 

"Čak i kada je taj menadžment stručan, imamo problem da oni često ne mogu da rade samostalno svoj posao jer im političari dišu za vratom i naređuju. Nije problem čak ni mogućnost da se pronađe neki nezavisni menadžment, ali političarima ne odgovara da imaju preduzeće koje je u potpunosti slobodno od političkih uticaja. Tu zapravo leži problem", rekao je Gajić. 

Vojinović se saglasio da je pitanje menadžmenta ključno, navodeći da je Er Srbija na otvorenom strukovnom tržištu pre tri godine pronašla šefa komercijalnih poslova, sada direktora aviokompanije Jiržija Mareka, koji je nekada radio u nekoliko aviokompanija. 

"To je na primer dokazalo da se državno kontrolisana kompanija odlučila da pronađe najadekvatniji mogući menadžment. Performanse u poslednje dve godine govore same za sebe i objektivno gledano su neuporedive sa bilo kojim periodom poslovanja domaće nacionalne avio-kompanije, pa čak i kad je bila JAT, budući da je Er Srbija sada prestigla JAT i po broju linija i po broja prevezenih putnika. Za sada su te performanse prilično dobre", smatra Vojinović. 

Euronews

"Er Srbija nastavlja da leti do preko 80 destinacija na četiri kontinenta"

Etihad i JAT su 1. avgusta 2013. potpisali Ugovor, tako da novi strateški partner postaje Etihad sa 49 odsto vlasništva po ceni od 40 miliona dolara, a obezbedio je još 60 miliona dolara kroz kredit. 

U trenutku preuzimanja JAT-ovi dugovi iznosili su 170 miliona dolara, a njih je preuzela država. 

Kada je sklopljen ugovor "JAT" je imao avione stare 26 godina, prosečan godišnji gubitak od 35 miliona evra i tri pokušaja privatizacije.

Ipak, ugovor sa Etihadom je dugo bio u fokusu, jer se nije objavljivao zbog člana ugovora o poverljivosti.

Nakon sedam godina, država je uložila 100 miliona evra i time uvećava svoj vlasnički udeo na 82 odsto. Već 2023. godine Srbija ulaže još 15,5 miliona evra što joj je donelo ukupno 83 odsto udela u vlasništvu nad kompanijom. 

Ministar finansija Siniša Mali saopštio je danas da je Srbija zaključila finalni sporazum da država preuzme preostalih 16,42 odsto akcija Etihad Airways u Er Srbiji. 

On je na Fejsbuku naveo rekao da je tako Srbija postala vlasnik 100 odsto akcija Er Srbije, kompanije koja je pre jedne decenije bila ruinirani nekadašnji gigant sa 400 miliona dolara duga, zbog čega joj je tada i bio neophodan pouzdan i siguran strateški partner. 

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Mali je podsetio da je Etihad ervejz postao manjinski partner Er Srbije 2013. godine i dodao da je Etihad u tom trenutku odigrao ključnu ulogu u njenoj transformaciji.

"To je nešto što ne bismo mogli da uradimo sami i na tome smo im umnogome zahvalni. I zato je tada to bila dobra vest. Sada idemo dalje, jer dalje možemo sami, a Er Srbija nastavlja da leti do preko 80 destinacija na četiri kontinenta", naveo je Mali. 

Dodao je da će Er Srbija do kraja godine prevesti četiri miliona putnika, kao i da nacionalna aviokompanija sada leti direktno i na daleki istok, i na zapad, ima sve veću flotu aviona i da je pozicionirana kao lider u regionu. 

Preporuka za vas

Komentari (1)

Biznis