Biznis vesti

Poverenica Brankica Janković: Žene preduzetnice su pokretačka snaga

Komentari

Autor: Tanjug

19/11/2023

-

13:10

Poverenica Brankica Janković: Žene preduzetnice su pokretačka snaga
Brankica Janković - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Preduzetništvo je pokretačka snaga svakog društva, a žene preduzetnice su važan nosilac promena, rekla je danas poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, čestitajući Međunarodni dan žena preduzetnica. 

Poverenica veruje da u budućnosti više nećemo govoriti ni o ženskom ni o muškom preduzetništvu, već o jednakim šansama i uslovima za poslovanje i za muškarce i za žene.

"Do tada, žensko preduzetništvo moramo podsticati i donositi mere koje će, između ostalog, omogućiti da žene lakše usklađuju poslovne i privatne obaveze, a da neke buduće majke ne moraju da biraju između karijera i materinstva", navela je Janković u saopštenju.

Poverenica ističe da se kontinuirano radi na unapređenju položaja žena preduzetnica i uopšte žena na tržištu rada u vezi sa trudnoćom, materinstvom i negom dece.

"Zahvaljujući upravo našim inicijativama, ali i predlozima za ocenu ustanovnosti i zakonitosti unapređene su odredbe Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, kako u pogledu uslova tako i u pogledu dužine trajanja prava na naknadu po osnovu rođenja i nege deteta", istakla je ona. 

Poslednjim izmenama ovog zakona, mame preduzetnice su izjednačene sa ženama koje su zaposlene kod poslodavaca jer sada imaju pravo na dve godine odsustva sa rada nakon rođenja trećeg i svakog sledećeg deteta, a njihovi partneri mogu uzeti odsustvo radi nege deteta nakon bebinog navršenog trećeg meseca života, navela je Janković. 

Prema najnovijim podacima, zastupljenost žena među privrednim subjektima je 33,7 odsto, a najzastupljenija su mikro i mala preduzeća. 

Kako je napomenula, sa nešto manje od 45 godina, udata sa dvoje dece, fakultetski obrazovana i sa profesionalnim iskustvom, bio bi profil preduzetnice danas prema studiji "Preduzetništvo žena u Srbiji - 10 godina kasnije" koja je predstavljena ove godine.

Ohrabruje to što u svet preduzetništva nove preduzetnice danas ulaze, pre svega, zbog šansi, a ne iz nužnosti kako je nekada bilo, ali je potrebno da pružimo dodatnu podršku mlađim ženama i da osnažujemo devojčice još u najranijem detinjstvu da slede svoje snove i talente, zaključila je poverenica.

Privredna komora Srbije čestitala Međunarodni dan preduzetnica

Sektor preduzetništva Privredne komore Srbije čestitao danas svim preduzetnicama u Srbiji, 19. novembar Međunarodni dan preduzetnica, sa porukom da je digitalizacija poslovanja ključna za razvoj i uspeh svakog biznisa  i prilagođavanje promenama. 

"Sektor preduzetništva Privredne komore Srbije intenzivno radi na unapređenju ženskog preduzetništva, na ekonomskom osnaživanju žena. Cilj nam je da naše preduzetnice unaprede poslovanje, ali istovremeno da podstaknemo i motivišemo što veći broj dama da započinju sopstveni posao. Poseban akcenat stavljamo na aktivnosti sa ciljem podsticanja mladih žena da se bave preduzetništvom“, istakla je u čestitki Branislava Simanić, direktorka Sektora preduzetništva PKS.  

Tanjug/Sava Radovanović

 

Simanić je naglasila da je u Srbiji trećina od ukupnog broja preduzetničkih radnji i firmi u vlasništvu žena, što je u skladu sa evropskim prosekom, na šta smo veoma ponosni, navodi se u saopštenju PKS. 

Naš cilj je da stvorimo jednake uslove poslovanja i za muškarce i za žene u biznisu, kao i da u narednom periodu ne govorimo o muškom i ženskom preduzetništvu, već samo o preduzetništvu.

Privredna komora Srbije intezivno podstiče preduzetnice da budu inovativne, da se edukuju i unapređuju svoja znanja i veštine i da digitalizuju svoje poslovne procese, jer samo na taj način njihovi biznisi mogu biti konkurentni i održivi na duži rok, dodaje se. 

Vlada Srbije i PKS prepoznale su žensko preduzetništvo kao snažan resurs novog zapošljavanja i kreirale čitav niz kako finansijske, tako i nefinansijske podrške ženama preduzetnicama.

Kreiran je Program finansijske podrške ženama preduzetnicama za 2023.godinu, koji se realizuje preko Ministarstva privrede i Fonda za razvoj RS, gde mogu da dobiju 40 odsto bespovratnih sredstava od investicionog ulaganja, odnosno 50 odsto ukoliko su iz nerazvijenih područja. 

"U okviru Sektora preduzetništva Privredne komore Srbije formirana je Sekcija za žensko preduzetništvo PKS koja okuplja veliki broj preduzetnica i svaki dan je sve više članica naše Sekcije. Na to smo posebno ponosni, jer to dokazuje da preduzetnice prepoznaju aktivnosti države i Privrene komore Srbije, koje su usmerene na razvoj ženskog preduzetništva u Republici Srbiji. Kroz rad Sekcije, naše preduzetnice se umrežavaju i unapređuju svoje baze poslovnih kontakata", istakla je Simanić. 

Takođe, PKS promoviše primere dobre prakse, organizuje različite događaje, konferencije, B2B sastanke, pruža podršku u uključivanju ženskih preduzeća u lance dobavljača, nastup na inostranim tržištima, sajmovima.

Simanić je pozvala sve  preduzetnice da se priključe radu Sekcije za žensko preduzetnistvo PKS, kao i da se za sva pitanja, informacije i savete obrate Sektoru za preduzetništvo na mejl adresu preduzetnik@pks.rs.

Samo ekonomski osnažene žene mogu donositi racionalne odluke o svom životu, zaključila je Simanić.
 


 

Komentari (0)

Biznis