Biznis vesti

"Temperatura u stanovima mora biti 20 stepeni": Na koje probleme se najviše žale građani toplanama tokom hladnih dana?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/11/2023

-

09:12

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Grejna sezona zvanično je počela 15. oktobra, dok su prave niske temperature došle krajem novembra, a sa njima i topli radijatori. U najvećim gradovima Srbije - Beogradu i Novom Sadu grejanje dobro funkcioniše, nema sistemskih problema, bilo je samo pojedinačnih kvarova koji su brzo otkonjeni.

Direktor JKP "Beogradske elektrane" Vanja Vukić kaže za Euronews Srbija da u skolopu tog JKP funkcioniše 15 velikih toplana, 18 kotlarnica i da ceo sistem funkcioniše dobro.

"Nemamo nijednu sistemsku grešku. Dešavali su se pojedinačni  kvarovi, curenja, jer osim toplotnih izvora mi imamo i 1.600 km toplotne mreže, ali je sve brzo sanirano", rekao je Vukić.

Dodaje da temperatura u stanovima Beograđana, po gradskoj odluci, mora biti 20 stepeni i da se toleriše plus, minus jedan stepen.

"Mi to svakodnevno pratimo. Izlazimo na pozive građana, merimo temperaturu u stanovima. Ukoliko postoje neki problemi, mi to rešavamo. Naravno, i dalje su prioritet curenja i ako postoji problem sa grejanjem celih objekata, a nakon toga problemi sa grejanjem pojedinih stanova ili pojedinih grejnih tela", pojasnio je Vukić.

Temperatura u stanovima u Beogradu

Građani različitih delova Beograda žale se na neujednačenu temperaturu, da su neki stanovi pretopli, dok su u drugim radijatori mlaki.

Vukić kaže da je za njih ključno kolika je temperatura u stanu i da ona mora biti kako je propisano 20 stepeni (plus, minus jedan stepen).

"To da li su radijatori topli ili nisu, to zavisi od spojne temperature. Ukoliko je temperatura spojna 12 stepeni radijatori u stanovima će biti mlaki, a ukoliko je temperatura niža, radijatori moraju da budu topli da bi dostigli određenu teperaturu", naveo je on.

U JKP "Beogradske elektrane" podsećaju da tokom ledenog talasa, kada temperatura noću pada ispod nule greju stanove celu noć.

Portparolka novosadske toplane Ivana Stanimirović kaže da svih šest toplotnih izvora novosadske toplane nesmetano isporučuju potrebnu količinu toplotne energije.

Euronews

Ona je za Euronews Srbija rekla da ima građana koji se žale na grejanje, ali da je to uobičajen i očekivan broj poziva za ovo doba godine.

"Ono što novosadska toplana garantuje to je temperatura u samom objektu, a ne temperatura grejnog tela. Potrebna količina toplotne energije se isporučuje prema potrebi, nije ista na minus 5, 0 i plus 10", navela je ona.

Ekipe na terenu na svaki poziv građana

Dodaje da ekipe izlaze na teren na svaki poziv građana i ukoliko se ustanovi da je problem sa kućnim instalacijama, korisnike upućuju na preduzeće koje je nadležno za održavanje kućnih instalacija u toj zgradi.

"Svesrdno se trudimo da u saradnji sa drugim nadležnim preduzećima rešimo problem naših sugrađana, kako bi zaista svi naši korisnici imali adekvatnu uslugu. Najčešći uzročnik problema sa grejanjem su kućne instalacije", navela je Stanimirović.

Dodaje da imaju stabilnu grejnu sezonu, jer je tokom leta bilo dosta radova na najstarijim deonicama vrelovodne mreže.

"Od početka grejne sezone imali smo svega nekoliko havarija, ali su one zaista bile malog obima. U najkraćem vremenskom roku su rešene, naši korisnici nisu ostajali bez grejanja. Dakle, ti prekidi su bili toliko kratki, da je to zapravo više bio kao poremećaj u kvalitetu usluge", zaključila je ona.

Komentari (0)

Biznis