Biznis vesti

Živković: E-račun za struju u interesu kupaca, ali i u interesu očuvanja životne sredine

Komentari

Autor: Tanjug

14/12/2023

-

14:09

Živković: E-račun za struju u interesu kupaca, ali i u interesu očuvanja životne sredine
E-Stock/Dimitrije Goll - Copyright E-Stock/Dimitrije Goll

veličina teksta

Aa Aa

Zamena papirnog računa za elektronski je u interesu građana, ali i u interesu očuvanja životne sredine, izjavio je danas vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Srbije Dušan Živković.

"Nastavljamo unapređenje digitalnih usluga, a zamena papirnog računa za elektronski za domaćinstva i male kupce samo je jedan korak u tom smeru. Taj korak je pre svega u interesu građana, jer se njima skraćuje period između formiranja računa i dostave, ali je i u interesu očuvanja životne sredine. Svakog meseca štampamo više od 3,2 miliona računa, što u eri digitalnih tehnologija nije potrebno. Naravno, sve je na dobrovoljnoj bazi i veoma jednostavno se aktivira", rekao je Živković za RTS, saopšteno je iz EPS-a.

Dodao je da ne postoje rokovi za ukidanje papirnog računa i da troškovi koje EPS ima za papirne račune sada predstavljaju umanjenje računa za građane u iznosu od 50 dinara.

"Time želimo da, na neki način, motivišemo kupce da zajedno sa nama participiraju ne samo u procesu digitalizacije, već i u zaštiti životne sredine", naveo je Živković. 

Početkom januara stvoriće se uslovi da se svim kupcima koji sada iskažu interesovanje na prvom sledećem računu odobri popust, dostavi elektronski račun i omogući da isti plate na neki od izabranih načina, objasnio je direktor EPS-a.

Uoči predstojećih praznika sistem je apsolutno spreman za povećanu potrošnju električne energije. 

"Proizvodnja električne energije je stabilna i u skladu sa planom. Naša poslovna odluka je da imamo pune deponije uglja i hidro akumulacije, koje iznose 2,3 miliona tona uglja, odnosno oko 500 gigivat-časova. Imamo dobru hidrološku situaciju, a zahvaljujući završenoj revitalizaciji HE 'Đerdap 1' proizvodi i do 25 odsto električne energije dnevno. Svi ti procesi uz deo energije koji EPS plasira na tržište garantuju nam profit", rekao je Živković.

On je dodao da je EPS već započeo strukturne reforme, kao i da kompanija ima finansijsku i energetsku stabilnost.

"Period ispred nas će doneti dalji proces komercijalizacije kompanije uz osvrt na zelenu tranziciju i dalju digitalizaciju, kako bi EPS bio mnogo konkurentniji na tržištu", zaključio je Živković.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis