Biznis vesti

Privredna komora Srbije: Skoro 400 srpskih kompanija učestvovalo na svetskim sajmovima

Komentari

Autor: Tanjug

16/12/2023

-

11:35

Privredna komora Srbije: Skoro 400 srpskih kompanija učestvovalo na svetskim sajmovima
Privredna komora Srbije: Skoro 400 srpskih kompanija učestvovalo na svetskim sajmovima - Copyright Tanjug/ Tanja Valič

veličina teksta

Aa Aa

Privredna komora Srbije (PKS) saopštila je danas da je u 2023. organizovala učešće srpske privrede na 22 međunarodna sajma u inostranstvu, od čega je 20 u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije (RAS). 

Kako se navodi, na ovim prestižnim svetskim smotrama izvoznika učestvovalo je skoro 400 kompanija i održano je preko 13.000 sastanaka sa poslovnim partnerima, a dogovoreni izvozni poslovi premašili su 75 miliona evra.

Rukovodilac Centra za sajmove PKS-a Jovanka Ćalina kazala je da je plan da se u narednoj godini zadrži isti nivo promocije izvozne ponude srpskih kompanija na vodećim međunarodnim sajmovima.

"Kada pravimo plan sajmova, uvek uzimamo u obzir tržišta na kojima su traženi srpski proizvodi i srpske kompanije, ali i ona koja imaju potencijal da se izvoz proizvoda iz Srbije širi na ceo određeni region", navela je ona.

Ćalina je naglasila da su izvozno orjentisane kompanije više nego ikada zainteresovane za sajmove, za direktne sastanke i kontakte sa potencijalnim kupcima i priliku da dođu do novih tržišta, jer kako dodaje "teško je samo kroz onlajn kanala doći do novih poslova".

"Ocena izlagača je da je organizacija 22 sajma u 2023. protekla na visokom nivou, od pripreme, preko logističke i organizacione podrške do kvaliteta izgradnje nacionalnih paviljona, što je dokumentovano za svaki od ovih parametara", kazala je ona. 

Tanjug/video

 

Ćalina podseća da su se u 2023. kompanije iz Srbije u organizaciji PKS i RAS, predstavile na vodećim svestkim sajmovima među kojima su PRODEXPO u Moskvi, GULFOOD u Dubaiju, PROWEIN u Diseldorfu, PLMA u Amsterdamu, GITEX u Dubaiju, ANUGA u Kelnu, kao i AGRITECHNICA u Hanoveru i drugim.

"Svake godine nastojimo da organizujemo nastup domaće privrede na nekom novom tržištu. Tako su ove godine naši privrednici prvi put izlagali na Međunarodnom sajmu prehrambene industrije u Kraljevini Saudijskoj Arabiji. Ovo tržište  predstavlja jedno od  najprivlačnijih na Bliskom istoku i pruža šansu srpskoj privredi za značajniji plasman poljoprivrednih proizvoda, pre svega smrznutog voća i povrća, kao i svežeg voća", objašnjava Ćalina. 

Ona je dodala da imajući u vidu da se dugoročni plan Kraljevine Saudijske Arabije bazira na smanjenju proizvodnje zbog očuvanja vodnih resursa, kao i na povećanju uvoza hrane, prvenstveno pšenice, postoji velika šansa za plasman poljoprivrednih proizvoda iz Srbije na saudijsko tržište, što se, posebno odnosi na žito, ječam, kukuruz, soju, pirinač, razne vrste semena i ulja, kao i na farmerski uzgoj stoke.

Sajmovi, prema njenim rečima, imaju važnu ulogu i donose velike koristi, kako samim izlagačima i organizatorima, tako i potencijalnim kupcima i posetiocima, a na tim manifestacijama se kako ističe uvek, osim proizvoda predstavljaju i najnoviji trendovi i inovacije u određenoj industriji. 

"Broj  i vrsta sajmova, kao i ostvareni rezultati učešća privrede tretiraju se kao jedan od pokazatelja razvijenosti privrede neke države. PKS je, baveći se organizacijom sajmova u inostranstvu tokom više decenija, stekla visoku reputaciju među privrednicima i dobitnik je značajnih nagrada za uspešno organizovane nastupe srpske privrede u inostranstvu", naglašava Ćalina. 

Ona ističe i da su kreiranje podsticajnih uslova za rast izvoza, prezentacija proizvoda i usluga, kao i uspostavljanje saradnje i partnerstva naših firmi sa inostranom privredom, kroz organizovan nastup domaćih kompanija na velikim međunarodnim sajamskim manifestacijama, strateški ciljevi PKS kada je reč o internacionalizaciji poslovanja domaće privrede. 

"Pored osvajanja novih tržišta i povećanja prisustva na postojećim tržištima, cilj ove aktivnosti je brendiranje Srbije kao povoljne investicione i poslovne destinacije, uspostavljanje privednih veza sa inostranstvom i integracija domaćih privrednih društava u međunarodne lance vrednosti", zaključila je predstavnica PKS.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis