Biznis vesti

Bloomberg Adria: Stelantis će u Srbiji proizvoditi dva modela električnih automobila

Komentari

Autor: Bloomberg Adria

24/12/2023

-

10:16

Bloomberg Adria: Stelantis će u Srbiji proizvoditi dva modela električnih automobila
Bloomberg Adria: Stelantis će u Srbiji proizvoditi dva modela električnih automobila - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Testiranje nove električne "pande" trebalo bi uskoro da počne na ulicama Kragujevca, nezvanično saznaje Bloomberg Adria, a u Stellantisovu fabriku u Srbiji prebaciće se i deo proizvodnje "citroena e-C3" iz Slovačke. Tako da će se u Srbiji proizvoditi dva modela električnih automobila na Citroenovoj platformi.

Igor Vijatov, direktor Automobilskog klastera Srbija, objašnjava da će se u kragujevačkoj fabrici u potpunosti proizvoditi "fiat panda", koja će biti redizajniran mali džip, a javnosti će biti predstavljena 11. jula, na godišnjicu Fijata.

"Ovaj model će se proizvoditi isključivo u Srbiji. Električni 'citroen', koji će se od sledeće godine proizvoditi u Slovačkoj, delom će se sklapati i kod nas", kaže Vijatov, prenosi u tekstu Bloomberg Adria.

Za ta dva vozila postojaće i dve različite varijante baterija: jeftinija, sa manjim dometom do 200 kilometara, i skuplja, sa dometom do 300 kilometara.

Poslovanje Stellantisa u 2022.

"Iako Strellantis pokušava da drži u tajnosti te informacije, dosta toga se već zna. Prema informacijama koje imam, 'fiat panda' će koštati između 20.000 i 21.000 evra. Ako se uzme u obzir da država daje subvencije za kupovinu električnih automobila u iznosu od 5.000 evra, to neće biti skup auto", kaže Vijatov i podseća da je "fiat 500 L", koji je pravljen donedavno u Kragujevcu, koštao između 10.000 i 15.000 evra.

Objavljeno je da početna cena "citroena e-C3" iznosi 23.300 evra, a prodaja počinje od 2024. godine. Takođe, Citroen je za 2025. godinu najavio i jeftiniju 2-C3 verziju sa dometom do 200 kilometara, a njena cena će biti od 19.900 evra.

Drugi izvor Bloomberg Adria kaže da postoji mogućnost da se u Srbiji proizvodi i hibridna varijanta "pande" koja bi trebalo da košta oko 15.000 evra. O tome se već spekulisalo u javnosti. 

U svakom slučaju, sudeći po ukupnom iznosu dotacija namenenjih kupovini električnih automobila u 2024. godini, većina automobila proizvedena u Srbiji namenjena je za izvoz. 

Subvencija za kupovinu električnog automobila iznosi 5.000 evra i država je daje preko Ministarstva za zaštitu životne sredine. Subvencije za hibridne automobile se kreću od 2.500 evra za hibride sa emisijom CO2 do 140 g/km, pa do 3.500 evra za plagin hibride sa emisijom CO2 do 50 g/km.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis