Biznis vesti

Mesec dana digitalnog upisa u katastar: Kako funkcioniše novi način upisa i koliko košta građane

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Iva Mirčević

03/01/2024

-

14:44

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Prošlo je mesec dana od uvođenja upisa u katastar isključivo digitalnim putem, a uz obavezno prisustvo advokata i geodetskih organizacija, koji svoje usluge naplaćuju. Tokom prve dve nedelje primene novog sistema, advokati su podneli nešto više od 3.000 zahteva, što prema procenama Republičkog geodetskog zavoda potvrđuje da se novi sistem uspešno prilagodio ritmu i navikama građana.

Od uvođenja novog načina upisa, u katastrima nema gužvi ali ne zbog brzine rešavanja predmeta nego zbog toga što građani više nemaju šta da traže u toj službi. 

Za to su sad zaduženi advokati, koji za tu uslugu naplaćuju 24.750 dinara.

Tanja Arsić iz Advokatske komore Srbije kaže za Euronews Srbija da u većini slučajeva građani svakako dođu do advokata jer dobijaju odbijajuća rešenja. 

Ona je rekla da građani ne znaju da pravni sled podrazumeva da moraju predati sve isprave, od prvog do poslednjeg vlasnika kako bi neki upis bio izvršen. 

Euronews Srbija

 

"Često zbog toga budu odbijeni i tek kad dobiju rešenje o odbijanju upisa, onda se obrate advokatu", navodi Arsić. 

Osim advokata, pristup katastru po novom zakonu imaju i geodeti, ali se cene njihovih usluga formiraju slobodno. 

U Savezu geodeta Srbije kažu da za građane novi nači upisa nije velika promena. 

"Građani su i do sada morali da se obraćaju geodetskim organizacijama ukoliko žele da uzvrše neke promene na svojim nepokretnostima koje se tiču fizičkih karakteristika", rekao je za euronews Srbija Mladen Šoškić iz Saveza geodeta Srbije. 

Najavljena inicijativa za ocenu ustavnosti

I dok iz Advokatske komore i Savez geodeta Srbije kažu da nisu učestvovali u donošenju izmena zakona, u Republičkom geodetskom zavodu navode da se izmenama zakona ne menja trenutni sistem upisa u katastar već da se unapređuje i u potpunosti demontira stari koruptivni model. 

"Republički geodetski zavod je zbog toga očekivao reakcije interesnih grupa koje su živele od takvog modela", navode u Republičkom geodetskom zavodu. 

Tanja Arsić kaže da advokatura poručuje da je bila protiv usvajanja izmena zakona. 

Protiv izmena se bori i udruženje Efektiva koje najavljuje inicijativu za ocenu ustavnosti jer novu situaciju smatraju diskriminacijom.

"U širem krugu porodice imam penzionere čije su penzije 25.000 ili 27.000 dinara. Od toga treba da žive, da plate račune, hranu. Zamislite sad da neko od njih treba da plati tako nešto, dakle nemoguća misija. Ali da imaju i 150.000 nije u redu da se to plaća, to je po meni harač", rekao je za Euronews Srbija Dejan Gavrilović iz Udruženja Efektiva. 

Komentari (0)

Biznis