Biznis vesti

Republički geodetski zavod: Sređen katastar nepokretnosti povećao bi BDP Srbije

Komentari

Autor: Tanjug

19/02/2023

-

19:58

Republički geodetski zavod: Sređen katastar nepokretnosti povećao bi BDP Srbije
Arhiv RGZ - Copyright Nebojša Dimić

veličina teksta

Aa Aa

Potpunim sređivanjem katastra nepokretnosti procenjuje se da bi se BDP Srbije povećao za više od sedam odsto na državnom nivou i preko 15 procenata u građevinskom sektoru, saopštio je danas Republički geodetski zavod (RGZ).

Kako se navodi, Srbija je u reformi od 2015. godine planirala da se za projekat sređivanja zemljišne administracije u Srbiji potroši 50 miliona evra, a očekuje da se završi do 2025. godine. 

Sređivanje imovinskog stanja u Srbiji poboljšalo je bezbednost nad vlasništvom na nepokretnostima, što je povećalo sigurnost u ulaganje u Srbiju, navodi RGZ. 

Kako ističu, Srbija se našla u fokusu UNGGM-a nakon što je njen katastarski sistem proglašen primerom dobre prakse. 

U Srbiji je u toku digitalizacija katastarskog sistema, a Republicki geodetski zavod (RGZ) je proglašen institucijom sa dobrom praksom po oceni UN-a. 

RGZ navodi da je u poslednjih šest meseci, Srbija ugostila četiri strane delegacije na visokom nivou kako bi se upoznale sa radom srpskog katastra i razmenile iskustva. 

Zahvaljujući takvom pristupu Vlade Srbije dat je doprinos povećanju broja stranih investicija i porast cena nekretnina na tržištu. 

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis