Biznis vesti

Investitori iz četiri zemlje najzainteresovaniji za kupovinu srpskih firmi

Komentari

Autor: Bloomberg Adria

09/01/2024

-

13:18

Investitori iz četiri zemlje najzainteresovaniji za kupovinu srpskih firmi
Investitori iz četiri zemlje najzainteresovaniji za kupovinu srpskih firmi - Copyright Blumberg

veličina teksta

Aa Aa

Globalno gledano - brojke pokazuju da je 2023. bila najslabija godina za merdžere i akvizicije (M&A) u poslednjoj deceniji, piše Bloomberg Adria.

Kada se uporedi aktivnost spajanja i preuzimanja u Srbiji u 2023. sa prethodne tri godine, nema značajnog usporavanja kada je u pitanju broj transakcija, kaže Damir Dimitrijević, viši menadžer u EY. "Kada su u pitanju transakcije čiji su predmet bila društva sa ograničenom odgovornošću u 2021. ih je bilo oko 50, a u 2022. i 2023. pričamo o 70 kompanija."

Blumberg

 

Glavna tema prethodne godine bila je inflacija na koju je odgovor dat restriktivnim monetarnim politikama, a investitori su već ranije u svoje modele vrednovanja kompanija uračunavali rast inflacije i kamatnih stopa, a prilagođavanje očekivanja prodavaca oko valuacije se desilo sa zakašnjenjem, kaže Dimitrijević.

"Međutim, u poslednjih 12 meseci se taj jaz smanjuje i očekivanja se polako prilagođavaju. Verujem da će u 2024. doći do dodatnog smanjenja jaza što će rezultirati većim brojem uspešnih transakcija u Srbiji i regionu."

Dimitrijević dodaje da su zemlje iz kojih su investitori dolazili u Srbiju u 2023, kako bi kupovali kompanije - Nemačka, Austrija, Švajcarska i SAD.

Najatraktivniji sektori za preuzimanje u 2023. i dalje ostaju tehnološki i energetski sektor. "Procenat transakcija koji se odnosi na IT iznosi oko 30 odsto. Dodatno, ceo svet prolazi kroz energetsku tranziciju, i fokus jeste na obnovljivim izvorima energije. Pored ova dva sektora, pomenuo bih sektor privatnog zdravstva."

Jedan od načina da globalne korporacija ostanu konkurentne i da inoviraju jeste M&A aktivnost. "U 2024. ova aktivnost će biti motivisana novim tehnologijama, konsolidacijom i aktivnim učestvovanjem fondova privatnog kapitala. U 2024. ćemo videti, dekarbonizaciju, digitalizaciju i jačanje otpornosti lanaca snabdevanja, kao ključne faktore koji će motivisati M&A". 

O tome šta je sve potrebno da znaju preduzetnici pre nego što uđu u M&A aktivnost, poslušajte u celom intervjuu u videu.

Komentari (0)

Biznis