Biznis vesti

Roskongres: Američki državni dug glavna pretnja za globalnu ekonomiju u 2024.

Komentari

Autor: Tanjug

11/01/2024

-

22:29

Roskongres: Američki državni dug glavna pretnja za globalnu ekonomiju u 2024.
Roskongres: Američki državni dug glavna pretnja za globalnu ekonomiju u 2024. - Copyright Tanjug/AP/Mark Lennihan

veličina teksta

Aa Aa

Rast državnog duga Sjedinjenih Američkih Država je glavna pretnja za globalni finansijski sistem i svetsku ekonomiju u 2024. godini, a taj dug je matematički nemoguće otplatiti, navodi se u izveštaju ruske fondacije Roskongres na veb stranici te organizacije.

"Sjedinjene Američke Države matematički ne mogu da otplate svoj nacionalni dug s obzirom na veličinu duga, stopu rasta zaduženja i dinamiku budžetskih prihoda", smatra Roskongres.

U izveštaju pod nazivom "Ključni događaji 2024. Geoekonomija. Prognoze. Glavni rizici" navodi se da će servisiranje američkog duga srednjeročno koštati bilion dolara godišnje.

"SAD su akumulirale državni dug po niskim stopama, ali ga je potrebno refinansirati po visokim stopama koje ograničavaju ekonomsku aktivnost i smanjuju priliv gotovine", dodaje se u izveštaju.

Roskongres tvrdi da Amerika ne može da reši svoju zaduženost štampanjem novca pošto bi na taj način pokrenula inflaciju u zemlji. Američki dug je prvi put u istoriji krajem decembra premašio 34 biliona dolara, preneli su mediji.

Rosokgres prognozira da ekonomske pretnje u 2024. godini mogu da proisteknu i iz globalnog sektora nekretnina, naglašavajući probleme kineskih građevinskih giganata, kompanija Kantri Garden i Evergrande, a upozorava i na volatilnost američkog tržišta akcija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis