Biznis vesti

Sve više naftnih tankera izbegava Crveno more, preti rast inflacije

Komentari

Autor: Tanjug

15/01/2024

-

16:31

Sve više naftnih tankera izbegava Crveno more, preti rast inflacije
AP/South Korea Foreing Ministry - Copyright AP/South Korea Foreing Ministry

veličina teksta

Aa Aa

Najmanje šest naftnih tankera je od vikenda skrenula sa kursa ili zastala pre ulaska u južno Crveno more, što znači da je broj prekida isporuka od početka udara Sjedinjenih Američkih Država na jemenske Hute od prošle nedelje porastao na najmanje 15, prenosi Rojters pozivajući se na podatke londonske agencije LSEG i briselskog Kplera.

Predsednik Kvins koledža u Kembridžu i glavni ekonomski savetnik u gigantu finansijskih usluga Alijanc, Muhamed El-Erian, saopštio je danas za Bi-Bi-Si (BBC) da zbog sukoba u Crvenom moru svetu prete veće stope inflacije, više kamatne stope na hipoteke i niži privredni rast.

On je, ipak, naveo da ovaj šok neće biti tako veliki kao ekonomski pad iz 2021. i 2022. godine, ali da je svakako "nepovoljan".

Udeo svetske trgovine koja se odvija preko Crvenog mora i moreuza Bab al-Mandab iznosi između 12 i 15 odsto, a pobunjeni jemenski Huti su počeli da napadaju trgovačke brodove krajem prošle godine.

Kompanije su prinuđene da preusmeravaju svoje puteve preko afričkog Rta dobre nade, što uzrokuje brojna kašnjenja isporuka za 12, a u nekim slučajevima za celih 18 dana.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis