Biznis vesti

Posledice prošlogodišnjeg olujnog nevremena u Vojvodini i dalje vidljive: Dokle se stiglo u saniranju štete?

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Petar Alimpijević

02/02/2024

-

07:10

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Posledice olujnog nevremena koje je prošlog leta pogodilo Vojvodinu i dalje su vidljive. Pojedini objekti su renovirani, a neki ni posle šest meseci od oluje nisu sanirani, dok su šumska područja u Bačkoj Palanci i Begeču potpuno devastirana.

U nevremenu je tada porušena kuća Teodora Kezmića iz Čelareva, koja je renovirana nakon razorne oluje. Opština Bačka Palanka mu je obezbedila sav građevinski materijal, a on je sa majstorima uradio ostatak posla.

Kezmić je u avgustu prošle godine ispričao da nije mogao da spava i da je stalno gledao u nebo strepeći od kiše. 

Od kada mu je porušena kuća, snalazio se i spavao je u hodniku. 

"Čekao sam da se napravi kuća. Čekao sam dugo, mesec dana sigurno", rekao je za Euronews Srbija Kezmić, koji je odmah osigurao svoju renoviranu kuću. 

Da bi nastavila da živi u kući sa koje je nevreme prošle godine oduvalo krov, Varvara Lukač iz Begeča je morala je odmah da kupi nov i to po ceni od oko 3.500 evra, a novac je pozajmila. 

Grad Novi Sad joj je, sa druge strane strane, na račun odštete uplatio 100.000 dinara, tek manje od trećine uloženog novca.

"Svi drugi su mi rekli da treba da budem zadovoljna što sam uopšte dobila bilo kakvu odštetu i što je ona legla nakon par meseci na moj račun", rekla je Lukač za Euronews Srbija.

Potkrovlje jedne zgrade u novosadskom naselju Liman potpuno je uništeno u prošlogodišnjoj oluji. Tako su porodice koje su živele u osam stanova morale da se isele. Među njima je i porodica Dejana Ivaniševića.

Euronews

 

On objašnjava da je potkrovlje nadograđeno pa postoje problemi sa papirima i da je to razlog zašto Grad nije odmah mogao da krene u sanaciju.

"I evo konačno je Grad odlučio da lupi šakom o sto i da kaže - mi to saniramo. Osam porodica, osam stanova je nefunkcionalno čitavih šest meseci ali ja se nadam srećnom kraju", kaže Ivanišević za Euronews Srbija. 

Kako teče sanacija uništenih šuma 

Od posledica oluje stradalo je i više od 2.000 hektara šume u Vojvodini i to najviše u Bačkoj Palanci i okolini Begečke jame. 

Ta područja su potpuno devastirana, a iz JP "Vojvodina šume", sa druge strane, uveravaju da sanacija teče i brže nego što su planirali.

"To pokazuju podaci i evidencija koju imamo, i realizacija. Mi smo svakodnevno na terenu. Zato što smo sve snage usmerili na sanaciju. To je jako važno zato što treba sanirati taj drvni materijal da ne propadne, izvući ga iz šume i tamo podići novu šumu", rekao je za Euronews Srbija izvršni direktor za šumarstvo, ekologiju i razvoj JP "Vojvodina šume" Marko Marinković. 

Komentari (0)

Biznis