Biznis vesti

"Najvažniji projekat u energetskom sektoru": Počela sa radom Posebna radna grupa za izgradnju RHE Bistrica

Komentari

Autor: Tanjug

14/02/2024

-

18:07

"Najvažniji projekat u energetskom sektoru": Počela sa radom Posebna radna grupa za izgradnju RHE Bistrica
Dubravka Đedović - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Danas je u Vladi Srbije održana prva sednica Posebne radne grupe radi izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica, a ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je tom prilikom da se radi o najvažnijem projektu u energetskom sektoru, koji je prepoznat i u programu "Skok u budućnost - Srbija 2027". 

"Reverzibilna hidroelektrana Bistrica je prva reverzibilna hidroelektrana koju gradimo posle 35 godina i najveći novi energetski kapacitet od 628 MW, vrednosti oko jedne milijarde evra, koji ima veliki značaj za balansiranje i skladištenje energije", rekla je Đedović Handanović.

Kako se navodi u saopštenju, bez RHE Bistrica, u godinama pred nama, nećemo biti u mogućnosti da obezbedimo dovoljno električne energije za svoje potrebe.

"Potrebno je da u saradnji sa svim nadležnim državnim institucijama i projektnim timom, efikasno pristupimo zadacima kako bismo ispunili sve preduslove i izgradili ovaj energetski objekat do 2031. godine", rekla je ministarka.

Na sednici radne grupe rečeno je da je ova godina veoma važna za završetak tehničke dokumentacije. 

Završeni su idejni projekat i Studija izvodljivosti, dok su Prostorni plan područja posebne namene i Studija o proceni uticaja na životnu sredinu u pripremi. 

Takođe, u saradnji sa Ministarstvom kulture i Zavodom za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, u naredna četiri meseca će se izraditi Studija o zaštiti nepokretnih kulturnih dobara.

"Ovo postrojenje je značajno za stabilnost i pouzdanost našeg elektroenergetskog sistema, posebno što će ubrzati, olakšati i osigurati integraciju obnovljivih izvora energije u naš sistem, uz očuvanje stabilnosti snabdevanja. Nakon uspešno sprovedenih aukcija za tržišne premije prošle godine, obezbedili smo izgradnju više od 700 zelenih MW dok je plan da u naredne tri godine kroz aukcije obezbedimo novih 1.300 MW. Bez novih reverzibilnih hidroelektrana nećemo moći da balansiramo novim kapacitetima, što je najveći značaj ovog projekta", naglasila je Đedović Handanović.

Ukazano je da će izgradnjom RHE Bistrica, Elektroprivreda Srbije imati značajne finansijske benefite, koji se procenjuju na maksimalno 140 miliona evra godišnje, naročito usled razvoja obnovljivih izvora energije u Srbiji i regionu, kao i povećanju potreba za balansnom rezervom i energijom.

Na prvoj sednici Posebne radne grupe osim predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike, učestvovali su i predstavnici Ministarstva finansija, Ministarstva zaštite životne sredine, Ministarstva unutrašnjih poslova, Republičkog geodetskog zavoda, Elektroprivrede Srbije, Elektromreže Srbije, Elektrodistribucije Srbije, Republičkog geodetskog zavoda, opština Priboj i Nova Varoš.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis