Biznis vesti

IFC sa 106 miliona evra kreditira gradnju pogona za proizvodnju energije od biomase

Komentari

Autor: Tanjug

22/02/2024

-

16:37

IFC sa 106 miliona evra kreditira gradnju pogona za proizvodnju energije od biomase
IFC sa 106 miliona evra kreditira gradnju pogona za proizvodnju energije od biomase - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodna finansijska korporacija (IFC) kreditiraće kompaniju Drenik ND d.o.o. iz sektora papirne industrije u Srbiji, sa 106 miliona evra kako bi izgradila prvo veliko postrojenje za kombinovanu proizvodnju toplotne i električne energije korišćenjem biomase, saopštila je IFC, članica grupe Svetske banke.

Ovaj projekat će podstaći proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i pomoći  Beogradu da smanji emisiju gasova sa efektom staklene bašte, navodi IFC.

Paket finansiranja sastoji se od direktne pozajmice u iznosu od 60 miliona evra i 46 miliona evra zajma iz zajedničkog povereničkog fonda kojim upravlja IFC (Managed Co-lending Portfolio Program).

Snaga postrojenja je oko osam megavata za proizvodnju električne energije i 16 t/sat za proizvodnju pare, a omogućiće proizvodnom pogonu u Srbiji da umesto električne energije koristi biomasu i smanji potrošnju prirodnog gasa.

Pored toga, IFC će pružanjem savetodavne podrške pomoći Dreniku ND da unapredi sistem korporativnog upravljanja i podigne sisteme upravljanja životnom sredinom i socijalnim pitanjima na viši nivo, kao i da poboljša prakse u oblasti osiguranja.

Projekat je usklađen sa Okvirom za partnerstvo Svetske banke sa Srbijom za period od 2022. do 2026, kojim se predviđa podrška za zeleniji i otporniji privredni rast.  

U skladu s tim, strategija IFC-a za Srbiju usredsređena je na rešavanje razvojnih potreba u tri ključne oblasti: konkurentnost, regionalno povezivanje i otpornost na klimatske promene.

IFC podržava razvoj privatnog sektora u Srbiji više od 20 godina, investirajući gotovo 2,9 milijardi dolara od 2001. godine, uz trenutne investicije u iznosu od 351,7 miliona dolara.

Međunarodna finansijska korporacija (IFC) je članica grupe Svetske banke, usmerena na privatni sektor.

Drenik ND d.o.o. je proizvođač i distributer papirnih higijenskih proizvoda na Zapadnom Balkanu, sa više od 800 zaposlenih i godišnjim kapacitetom od približno 100.000 tona proizvoda od higijenskog papira. 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis