Biznis vesti

Državni revizori: Proizvodnja struje iz biomase bi doprinela energetskoj bezbednosti Srbije

Komentari

Autor: Tanjug

02/02/2023

-

14:20

Državni revizori: Proizvodnja struje iz biomase bi doprinela energetskoj bezbednosti Srbije
Duško Pejović, generalni državni revizor - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Državna revizorska institucija (DRI) danas je predstavila nalaz po kome Srbija ima veliki energetski potencijal biomase koji bi, kao obnovljivi izvor, mogao biti alternativa standardnim izvorima, ali se slabo upotrebljava. 

"Planiranje je nedovoljno, a manje od toga je efikasna realizacija plaranog", izjavio je za Tanjug predsednik DRI Duško Pejović.

On je naveo da je DRI revizijom svrsishodnosti po ovoj temi utvrdila da postoje velike potencijalne rezerve i mogućnosti u korišćenju biomase. 

Ocenio je da bi više biomase koja bi zamenila standardne energetske izvore uticalo i na povećanje energetske bezbednosti u Srbiji.  Svi revidirani subjekti, Ministarstvo rudarstva i energetike, Pokrajinski sekretarijat za energetiku, gradovi Bor i Pirot, te opštine Ruma i Bajina Bašta, dobili su preporuke kako bi korišćenje biomase bilo masovnije i efikasnije. 

"Svi subjekti dobili su odgovarajuće preporuke, a ostavljen im je rok da izvrše svoje obaveze. Ministarstvu i Sekretarijatu preporučene su izrada podzakonskih akata putem kojih bi korisnici i obveznici mogli da bolje planiranju, realizuju i izveštavaju o korišćenju biomase kao OIE", rekao je on. 

U ovoj reviziji DRI je uočila da Bor i Bajina Bašta nemaju planska dokumenta za razvoj. 

Pirotu je preporučeno da nastavi sa realizacijom aktivnosti na uvođenju biomase u proizvodnju toplotne energije, a Rumi da izradi studiju o potencijala OIE za svoju teritoriju. 

DRI je našao da se u Apatinu kasni sa izgradnjom skladišta za biomasu, pa je Sekretarijatu koji to finansira preporučeno da obaveže korisnika da privede objekat nameni. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis