Biznis vesti

Elektrodistribucija: Dezinformacije na društvenim mrežama o pametnim brojilima i uvećanim računima

Komentari

Autor: Tanjug

29/02/2024

-

11:37

Elektrodistribucija: Dezinformacije na društvenim mrežama o pametnim brojilima i uvećanim računima
Osigurači - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Elektrodistribucija Srbije je saopštila danas da se na društvenim mrežama i u pojedinim medijima pojavila potpuna dezinformacija jednog udruženja za zaštitu potrošača u kojoj se pametna brojila i daljinsko očitavanje dovode u vezu sa uvećanim računima za električnu energiju kod jednog broja potrošača.

"Istina je potpuno drugačija - i mehanička i pametna brojila u Srbiji se u ovom trenutku očitavaju ručno", navedeno je u saopštenju Elektrodistribucije.

Proces ugradnje pametnih brojila je počeo, ali je primena sistema daljinskog očitavanja usporena zbog hakerskih napada na EPS i radi dodatnog podešavanja zaštite sistema daljinskog očitavanja brojila, kažu u EDS.

Sistem je dodatno zaštićen u koracima koji se trenutno realizuju u postupku uspostavljanja daljinskog očitavanja u skladu sa evropskom praksom.

EDS napominje da se širenjem lažnih informacija i proizvoljnih ocena građani dovode u zabludu, a šteta nanosi svima.

"Daljinsko očitavanje onemogućava bilo kakvu grešku u očitavanju i biće sprovedeno u najkraćem roku, kako bi se primenio sistem koji će pomoći i građanima da lakše prate svoju potrošnju. Upravo se zbog precizno očitanog stanja, jedne od stavki na računu koji izdaje snabdevač, i ugrađuju pametna brojila koja su besplatna za potrošače", navedeno je u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis