Biznis vesti

Mali: Dva širokotrupna aviona za "Er Srbiju" stižu u julu i septembru, otvaramo linije za Guangdžou i Šangaj

Komentari

Autor: Tanjug

04/03/2024

-

11:51

Mali: Dva širokotrupna aviona za "Er Srbiju" stižu u julu i septembru, otvaramo linije  za Guangdžou i Šangaj
Mali: Dva širokotrupna aviona za "Er Srbiju" stižu u julu i septembru, otvaramo linije za Guangdžou i Šangaj - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali najavio je danas, na Kopaonik biznis forumu, da je u toku nabavka dva nova širokotrupna aviona za Er Srbiju, od kojih će jedan stići u julu, a drugi u septembru.

"Otvaramo odmah linije za Guangdžou i Šangaj. Imamo tri linije za Kinu, imamo dve linije za SAD, pri čemu razmatramo još jednu, a to je za Majami", rekao je Mali.

Istakao je da nacionalna avio kompanija jedne male Srbije leti i na istok i na zapad. Ministar Mali je dodao da je cilj da se otvore nova tržišta i da je zato potpisan i sporazum o slobodnoj trgovini sa Narodnom Republikom Kinom.

"To je ogromna izvozna šansa za Srbiju. Moramo da otvaramo nova tržišta, moramo da budemo svesni tendencija i trendova rasta. Ide 'shift' ka Aziji, prihvatili mi to ili ne, iako nam je Evropska unija i dalje dominantan trgovinski partner. Dakle, te stvari moramo da imamo u vidu", naveo je Mali.

Ministar finansija je naglasio da Srbija konačno pobeđuje u onome u čemu nikada pre nije pobeđivala, a to je ekonomija.

"Mi ćemo odgovornom ekonomskom politikom nastaviti da se bavimo i u budućnosti, hoćemo da podignemo životni standard, kako smo i obećali, do 2027. godine, ali hoćemo da nam Srbija potpuno drugačije izgleda sa novim auto-putevima, novim brzim prugama, novim bolnicama, školama, vrtićima, svim onim što menja Srbiju i što sve nas ovde treba da učini ponosnim", poručio je Mali.

"Od sutra primena sistema za prepoznavanje radnih dozvola u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji"

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali najavio je na Kopaonik biznis forumu da od sutra počinje primena sistema za prepoznavanje zajedničkih radnih dozvola između Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

"Sutra je 5. mart, dakle stupa na snagu i biće primenjen sistem za prepoznavanje radnih dozvola između Severne Makedonije, Albanije i Srbije. To će mnogo da doprinese razvoju tržišta rada i fluktuaciji kadrova", istakao je Mali.

On je kazao da će to značiti da imate situaciju da neko ko ima radnu dozvolu, na primer, u Albaniji može da radi u Srbiji i obrnuto.

"Imajući u vidu visinu plata, stepen razvijenosti i visinu BDP-a, mi neskromno očekujemo da će najveći broj ljudi upravo svoje rešenje i želju da radi naći u Srbiji", rekao je Mali.

"Uložićemo dodatnih 17 mlrd evra u kapitalne investicije do 2027"

Mali je izjavio da će Srbija uložiti dodatnih 17 milijardi evra u kapitalne investicije do 2027. godine i poručio da je sasvim realno da do kraja te godine dostignemo prosečnu platu od 1.400 evra.

"Da znate da je potpuno ostvariv taj cilj da 2027. godine u decembru prosečna zarada u Srbiji bude 1.400 evra, prosečna penzija 650 evra i minimalna zarada 650 evra, uz sve ono što dalje čini životni standard građana Srbije visokim", naveo je Mali.

Naglasio je da je reč i o ulaganjima u zdravstvo, prosvetu i druge oblasti, kao i u radove na 57 porodilišta. Mali je rekao da je realan cilj i da 2027. godine izvoz IKT usluga bude 10 milijardi evra i istakao da je izgrađeno 596 kilometara brzih saobraćajnica i auto-puteva.

"A za period od 2012. do 2027. završićemo 955 kilometara brzih saobraćajnica i auto-puteva. I onda kada govorimo upravo o ovim poremećajima i problemima, ipak je ovo vreme najbržeg ekonomskog razvoja naše zemlje", naveo je Mali.

On je dodao da sada gradimo 11 brzih saobraćajnica i auto-puteva u Srbiji. Ministar je rekao da će do kraja godine biti završena brza pruga do Subotice i najavio da uskoro kreću i radovi na izgradnji brze pruge do Niša, uz veliku podršku i pomoć EU.

"Nama je danas javni dug ispod 50 odsto, a 31. decembra je bio 52,3 odsto, daleko ispod tog nivoa Mastrihta, daleko ispod proseka evrozone", rekao je Mali.

Napomenuo je da se Srbija sada nije zaduživala zbog potrošnje, već da bi ulagala u investicije koje su doprinele rastu našeg BDP-a.

Komentari (0)

Biznis