Biznis vesti

Rad od kuće će smanjiti potrebe za kancelarijskim prostorom u Nemačkoj za 12 odsto

Komentari

Autor: Tanjug

19/03/2024

-

13:06

Rad od kuće će smanjiti potrebe za kancelarijskim prostorom u Nemačkoj za 12 odsto
Rad od kuće će smanjiti potrebe za kancelarijskim prostorom u Nemačkoj za 12 odsto - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rad od kuće bi mogao da smanji potrebe za kancelarijskim prostorom u Nemačkoj za 12 odsto do 2030. godine, zaključak je danas objavljene studije Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena koja je sprovedena u saradnji sa konsultanstkom agencijom Kolijer.

Studija je pratila trendove potražnje za kancelarijskim prostorom u većim nemačkim gradovima, konkretno u Berlinu, Hamburgu, Minhenu, Kelnu, Frankfurtu, Štutgartu i Diseldorfu.

"Redovni rad od kuće je postao uobičajen za oko 25 odsto zaposlenih i 69 odsto kompanija, što dovodi do pada potražnje za kancelarijskim prostorom, posebno među velikim kompanijama i u industrijama u kojima je rad od kuće više ustaljen", tvrdi istraživač IFO i koautor studije Simon Krause.

On prognozira da će se potražnja za kancelarijskim prostorom u pomenutih sedam velikih nemačkih gradova do 2030. godine smanjiti za oko 11,5 miliona kvadratnih metara, odnosno za 12 odsto.

Nemačke kompanije se trude da vrate svoje zaposlene u kancelarije, ali udeo ljudi koji rade od kuće je ostao stabilan već skoro dve godine.

"Mnoge kompanije su se odlučile za fiksne dane za rad u kancelariji kako bi promovisale ličnu saradnju, dok zaposleni rade od kuće ostalim danima", dodaje Krause.

Istraživač IFO tvrdi da ovaj oblik rada ima budućnost, pošto omogućava produktivnost i prihvataju ga kako poslodavci, tako i zaposleni.

Promet na tržištu iznajmljivanja kancelarija u Nemačkoj je u 2023. pao na nivo koji je poslednji put viđen tokom akutne faze krize izazvane virusom korona, a trenutno "nema znakova brzog oporavka", zaključuje koautor studije i predstavnk agencije Kolijer, Andreas Trump.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis