Biznis vesti

Mali: MMF ocenio da je Srbija na dobrom putu rasta i razvoja ekonomije

Komentari

Autor: Tanjug

27/03/2024

-

09:26

Mali: MMF ocenio da je Srbija na dobrom putu rasta i razvoja ekonomije
Mali: MMF ocenio da je Srbija na dobrom putu rasta i razvoja ekonomije - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je delegacija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) ocenila sve aspekte srpske ekonomske politike kao dobre i veoma uspešne i pohvalila uspehe Srbije i otpornost privrede.

"Nikada razgovori sa MMF-om nisu jednostavni i laki", rekao je on za TV Pink.

Mali je naglasio da je najvažnija poruka MMF-a da je Srbija, uprkos ogromnim izazovima, zadržala makroekonomsku stabilnost i da je na dobrom putu rasta i razvoja ekonomije.

Podsetio je i da trenutno u Srbiji javne investicije čine sedam odsto BDP i da je javni dug 48,2 odsto BDP, kao i da je nezaposlenost 9,1 odsto na kraju prošle godine, rekordno niska.

On je dodao da je EXPO 2027. kada će Srbija biti domaćin najveće svetske manifestacije te godine, najveća razvojna šansa za našu zemlju i taj događaj je, kako je istakao, za Srbiju simbol promena.

"Expo 2027. je ono što će da podigne kvalitet života građana Srbije. To znači dodatnih 17 ili 18 milijardi evra za celu Srbiju koje ćemo da uložemo u puteve, u železnicu, da podižemo plate i penzije, ali i da uložimo u obrazovanje, zdravstvo i u zaštitu životne sredine. U sve ono što je važno za građane", rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, Srbija 2027. godine očekuju tri miliona posetilaca. Mali je istakao i da je cilj da Srbija do 2027. dođe na 1.400 evra prosečne zarade.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis