Biznis vesti

ECB i NBS danas objavljuju odluke o kamatama: Kakve su procene stručnjaka i šta mogu da očekuju korisnici kredita?

Komentari

Autor: Lj. Gradinac, Tanjug

11/04/2024

-

07:01

ECB i NBS danas objavljuju odluke o kamatama: Kakve su procene stručnjaka i šta mogu da očekuju korisnici kredita?
ECB i NBS danas objavljuju odluke o kamatama: Kakve su procene stručnjaka i šta mogu da očekuju korisnici kredita? - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nova odluka Evropske centralne banke o kamatnim stopama očekuje se danas. Upravni savet Evropske centralne banke na poslednjem sastanku 7. marta nije menjao kamatne stope i odlučio je da zadrži referentnu kamatnu stopu na glavne operacije refinansiranja na 4,5 odsto, kamatnu stopu na depozite na četiri odsto i marginalnu kamatnu stopu na 4,75 odsto. Predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard je prošlog meseca rekla da će Evropska centralna banka "znati nešto više do aprila, a mnogo više do juna" kada je reč o potencijalnom smanjenju kamata. 

Ona je ranije rekla da će junski podaci biti ključni za odluku Evropske centralne banke o eventualnom smanjenju kamatnih stopa.

Stručnjaci navode da je i nagoveštaj početka snižavanja kamatnih stopa dobra vest za korisnike kredita, odnosno i za građane i za firme. 

Oni smatraju da se smanjenje referentne kamatne stope Evropske centralne banke može očekivati u junu ili julu. 

Da će Evropska centralna banka u junu krenuti stabilnim, ali postepenim putem smanjenja kamatnih stopa koje će trajati najmanje do kraja sledeće godine smatraju ekonomisti koje je anketirao Bloomberg.

Postavlja se pitanje kada bi građani mogli da osete efekte smanjenja kamatnih stopa kroz manje rate kredita. 

Kakve su prognoze 

Kamatne stope su sada na rekordnih četiri odsto, a ankreta Bloomberga među stručnjacima je pokazala da oni očekuju smanjenje kamatne stope za četvrtinu poena i to na sastanku 11. aprila. 

Trebalo bi da se stopa spušta jednom u kvartalu i da na kraju iznosi 2,25 odsto krajem 2025.

profimedia

 

Finansijski konsultant Vladimir Vasić kaže za Tanjug da se smanjenje referentne kamatne stope Evropske centralne banke može očekivati u junu ili julu. 

Pošto je finansijskom sektoru potrebno nekoliko meseci da prihvati tu kamatu, Vasić je rekao da bi građani efekte smanjenja mogli da osete krajem godine kroz manje rate kredita. 

To se, prema njegovim rečima, pre svega odnosi na korisnike stambenih kredita, jer je više od 90 odsto njih indeksirano u evrima. 

"Sada kada imamo dobar trend da se inflacija spušta i da je u dobrom koridoru, sva su očekivanja da bi i referentna kamatna stopa trebalo da ide na drugu stranu. Jer, kada se inflacija želi zaustaviti podiže se referentna kamatna stopa, a kada inflacija dođe u granice normale, popušta se kaiš, odnosno smanjuje stopa i očekuje se da i druge kamatne stope koje su naslonjene na referentnu kamatnu stopu krenu na dole", pojasnio je on.

Govoreći o mogućim procentima smanjenja kamatnih stopa Evropske centralne banke, Vasić je naveo da su očekivanja da prvo smanjenje iznosi 0,25 procentnih poena, a da do kraja godine usledi još jedno približno toliko.

"Naravno ovo su sve očekivanja, prognoze, projekcije, a da li će tako i biti, zavisi od brojnih faktora. Nadamo se da hoće i da bi u sledećoj godini moglo da dođe do značajnijeg padanja referentne kamatne stope, oko 1,5 procentnih poena, što bi za nas građane značilo da možemo da se vratimo možda ne na one kamatne stope koje smo imali dugo godina, kada je euribor bio negativan, ali na stope između dva, dva i po do tri odsto, za razliku od sadašnjih pet, šest pa i više procenata", istakao je Vasić.

Prema njegovim rečima očekuje se i da euribor, koji sada iznosi oko četiri procenta, reaguje na smanjenje referentne kamatne stope i da sredinom jeseni ili krajem godine značajnije padne, što bi bilo veliko olakšanje posebno za one koji otplaćuju stambene kredite.

"Koliki će taj pad biti stvar je ponude i tražnje, monetarne politike centralnih banaka, pre svega Evropske centralne banke kada je u pitanju evropodručje, ali i za nas na ovim područjima. Referentna kamatna stopa Narodne banke Srbije stoji nekoliko meseci, inflacija se spušta i iskreno se nadamo da će i naša centralna banka, pratiti trend i da uskoro izaći sa smanjenjem referentne kamatne stope", naglasio je Vasić.

I NBS o kamatnim stopama u četvrtak

I Narodna banka Srbije će, kao i Evropska centralna banka, danas u podne objaviti svoju odluku o referentnoj kamatnoj stopi koja je tenutno na nivou od 6,5 odsto.

Izvršni odbor NBS je na poslednjoj sednici 7. marta odlučio da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 6,50 odsto. Na nepromenjenim nivoima zadržane su i kamatne stope na depozitne (5,25 odsto) i kreditne olakšice (7,75 odsto).

profimedia

 

To je osmi put zaredom da NBS nije menjala kamatne stope. 

Referentna kamatna stopa nije menjana od 10. avgusta prošle godine. Poslednji put referentna kamatna stopa porasla je za 0,25 baznih poena 13. jula prošle godine, od kada je ostala na nepromenjenom nivou.

Šta posle isticanja ograničenje kamatnih stopa na stambene kredite

Narodna banka Srbije je 11. septembra prošle godine donela odluku da se privremeno ograničene kamatne stope na stambene kredite. 

Tako je Odlukom o privremenim merama za banke koje se odnose na stambene kredite fizičkim licima, ograničila kamatnu stopu za dužnike koji su korisnici prvog stambenog kredita s promenljivom kamatnom stopom, a čiji ugovoreni iznos ne prelazi 200.000 evra. 

Tim dužnicima je privremeno ograničena nominalna kamatna stopa za narednih 15 meseci, počev od prošlogodišnje oktobarske rate. 

To znači da banka neće imati pravo da od dužnika potražuje razliku u kamati usled primene ove odluke.

Kod stambenih kredita koji su odobreni zaključno sa 30. julom 2022. godine – nominalna kamatna stopa ne može biti viša od 4,08 odsto. 

To znači da je tim dužnicima umanjena rata kredita od 10 odsto do više od 25 odsto.

profimedia

 

Kod stambenih kredita koji su odobreni od 31. jula 2022. godine do stupanja na snagu Odluke, a čija je inicijalna kamatna stopa veća od 4,08 odsto, korisnici će zaključno s decembrom 2024. godine plaćati umanjenu ratu kredita s kamatom iz prvobitnog plana otplate. 

U NBS su ranije naveli da to znači da su i ovi dužnici zaštićeni od daljeg rasta rate kredita, iako su okolnosti u kojima su se ovi građani zadužili već jasno ukazivale na mogući dalji rast euribora. 

Posebno su u NBS naglasili da je kamatna stopa ograničena samo u smislu njenog daljeg rasta, dok će banke u slučaju da dođe do snižavanja promenljivih kamatnih stopa biti u obavezi da usklade iznos rate u skladu sa zaključenim ugovorom o stambenom kreditu.

Kada je reč o situaciji sa kojom bi mogli da se suoče korisnici stambenih kredita od početka sledeće godine, kada ističe ograničenje kamatnih stopa na ove zajmove na psnovu odluke NBS, Vasić kaže da se nada da ćemo već tada imati efekat smanjenja euribora i da neće biti potrebna neka nova odluka Narodne banke Srbije.

"Iskreno se nadam da će tako biti, jer inflacija se spušta. Ona naravno ne zavisi samo od cene novca, već i brojnih drugih dešavanja, poljoprivredne sezone i slično ali očekivanje jeste da bi inflacija u Srbiji u ovoj godini mogla da bude oko pet odsto a da se u sledećoj godini vrati na dva do tri posto, što bi išlo u prilog tezi da će se smanjivati kamatne stope", istakao je Vasić.

Komentari (0)

Biznis