Biznis vesti

Najprometnija komercijalna vazdušna luka na svetu premešta na 10 godina operacije na drugi aerodrom

Komentari

Autor: Tanjug

28/04/2024

-

14:31

Najprometnija komercijalna vazdušna luka na svetu premešta na 10 godina operacije na drugi aerodrom
Najprometnija komercijalna vazdušna luka na svetu premešta na 10 godina operacije na drugi aerodrom - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Aerodrom Dubai International, najprometnija komercijalna vazdušna luka na svetu za međunarodna putovanja, premestiće u narednih 10 godina svoje operacije na drugi aerodrom u gradu, koji se nalazi u južnom delu Arabijske pustinje, zbog projekta vrednog skoro 35 milijardi dolara, izjavio je danas vladar ovog emirata, šeik Muhamed bin Rašid Al Maktum.

Objava šeika Al Maktuma označava najnovije poglavlje u poslovnom oporavku dugolinijskog prevoznika kompanije Emirates nakon pandemije koronavirusa koja je zaustavila međunarodna putovanja, prenosi AP.

Planovi da se operacije sa aerdroma Dubai International presele na aerodrom Dubai World Central, već godinama postoje, ali su odlagani zbog posledica ekonomske krize u ovom emiratu.

"Gradimo novi projekat za buduće generacije, obezbeđujući kontinuirani i stabilan razvoj za našu decu i njihovu decu. Dubai će biti svetski aerodrom, urbani centar i nova globalna tačka", rekao je šeik Muhamed u onlajn saopštenju.

Šeikovo saopštenje objavljeno je uz kompjuterski generisane prikaze zakrivljenih, belih terminala koji podsećaju na tradicionalne beduinske šatore.

Aerodrom će uključivati pet paralelnih pista i 400 ulaznih gejtova, navedeno je u saopštenju.

Dubai i nacionalna avio-kompanija brzo su se oporavili od pandemije koronavirusa tako što su nastavili sa turizmom čak i dok su neke zemlje sporije izlazile iz svog pandemijskog zastoja.

Godišnji saobraćaj za 2019. godinu iznosio je 86,3 miliona putnika, a 2018. godine aerodrom Dubai je imao 89,1 milion putnika. Ranije u februaru, Dubai je objavio da je u 2023. godini evidentirano 17,15 miliona noćenja stranih posetilaca, a prosečna popunjenost hotela iznosila je oko 77 odsto.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis