Biznis vesti

Narodna banka Srbije: Inflacija će u granice cilja ući u maju, u aprilu bila pet odsto međugodišnje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/05/2024

-

12:04

Narodna banka Srbije: Inflacija će u granice cilja ući u maju, u aprilu bila pet odsto međugodišnje
Narodna banka Srbije: Inflacija će u granice cilja ući u maju, u aprilu bila pet odsto međugodišnje - Copyright Tanjug/Tara Radovanović, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da se očekuje da će inflacija u Srbiji ući u granice cilja već u maju, dok je u prethodnoj projekciji njen povratak u te granice bio očekivan sredinom godine. 

Ona je na prezentaciji "Izveštaja o inflaciji - maj 2024", koji je Izvršni odbor NBS usvojio na sednici održanoj 10. maja, rekla da se inflacija u Srbiji nalazi na snažnoj opadajućoj putanji pri čemu je poslednjih nekoliko meseci usporavala i brže od očekivanja.

"Ekonomska aktivnost je u prvom tromeseću ove godine ubrzavala iznad naših očekivanja na 4,6 procenata međugodišnje, zbog čega smatramo da je izvesnije da će ove godine biti ostvarena stopa rasta od 3,5 odsto", rekla je Tabaković.

Ona je naglasila da sve to potvrđuje da je  monetarna politika Srbije bila adekvatna i da je istovremeno obezbedila srednjeročnu cenovnu stabilnost, nastavak pozitivnih stopa privrednog rasta i očuvanje pokazatelja problematičnih kredita blizu istorijski najnižeg nivoa od tri odsto.

Prema rečima Tabakovićeve ukupna inflacija je u aprilu ove godine iznosila pet odsto i bila je više nego trostruko niža u odnosu na vrhunac iz marta prošle godine.

"Daljem usporavanju inflacije u najvećoj meri doprineo je manji rast cena hrane usled opuštanja globalnih troškovnih pritisaka, koji je od februara niži od nivoa ukupne inflacije i u aprilu je iznosio 2,9 odsto", rekla je guverner Centralne banke Srbije.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis