Biznis vesti

NBS: Međugodišnja inflacija u aprilu pet odsto, ostala nepromenjena

Komentari

Autor: Tanjug

13/05/2024

-

14:51

NBS: Međugodišnja inflacija u aprilu pet odsto, ostala nepromenjena
NBS - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Međugodišnja inflacija u aprilu ove godine ostala je nepromenjena, na nivou od pet odsto, dok je bazna inflacija, odnosno indeks potrošačkih cena po isključenju hrane, energije, alkohola i cigareta nastavila da usporava, spustivši se na nivo od 4,8 odsto međugodišnje, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS) pozivajući se na podatke Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

Kako se navodi, kretanje inflacije u aprilu bilo je u skladu s projekcijama NBS, budući da početkom poljoprivredne sezone cene voća i povrća privremeno rastu, pri čemu već od maja očekujemo nastavak opadajuće putanje inflacije i njen povratak u granice cilja.

Kada je reč o mesečnoj inflaciji ona je u aprilu iznosila 0,7 odsto i bila je u najvećoj meri vođena rastom cena proizvoda i usluga u okviru bazne inflacije, naftnih derivata i neprerađene hrane.

U saopštenju NBS se naglašava da su cene proizvoda i usluga u okviru bazne inflacije u aprilu porasle za 0,6 odsto u odnosu na mart i njihov rast je bio gotovo ravnomerno raspoređen između proizvoda i usluga, preciznije najviše su poskupeli odeća i obuća, proizvodi kućne hemije, kao i pojedine usluge (stanarine, restorani i hoteli).

Kako se dodaje, cene energenata su na mesečnom nivou u aprilu porasle za 0,9 odsto, što je u najvećoj meri bilo opredeljeno daljim rastom cena naftnih derivata od 3,2 odsto, dok su cene čvrstih goriva, s druge strane, treći mesec zaredom snižene.

Međugodišnje posmatrano, rast cena energenata, prema podacima NBS u aprilu iznosio je devet odsto.

profimedia

 

U okviru cena hrane, cene neprerađene hrane u aprilu u odnosu na mart 2024. porasle su za 1,8 odsto, vođene višim cenama voća, povrća i mesa, dok su cene prerađene hrane porasle za 0,3 odsto.

Centralna banka ističe da posmatrano na međugodišnjem nivou, rast cena hrane ukupno posmatrano ostao je nepromenjen u odnosu na mart (2,9 odsto), dok su cene povrća bile niže za 3,4 odsto.

NBS najavljuje da će detaljnije o faktorima koji su uticali na kretanje inflacije i novim makroekonomskim projekcijama centralne banke, biti reči na sutrašnjoj prezentaciji Izveštaja o inflaciji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis