Biznis vesti

Trgovinska razmena Srbije i Češke raste svake godine: Češki ambasador kaže da se sada otvaraju nove mogućnosti

Komentari

Autor: Tanjug

26/05/2024

-

10:20

Trgovinska razmena Srbije i Češke raste svake godine: Češki ambasador kaže da se sada otvaraju nove mogućnosti
Trgovinska razmena Srbije i Češke raste svake godine: Češki ambasador kaže da se sada otvaraju nove mogućnosti - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Trgovinska razmena Češke i Srbije raste svake godine za 17 do 18 odsto, a prošle godine je dostigla 2,2 milijarde evra, izjavio je ambasador Češke u Srbiji Tomaš Kuhta i naveo da se sada otvaraju nove mogućnosti saradnje i u oblasti odbrambene industrije.

Češke kompanije iz oblasti odbrambene industrije su na Forumu o češko-srpskoj saradnji u oblasti odbrambene industrije, koji je održan ove nedelje u ambasadi Češke u Beogradu, izrazile veliko interesovanje za saradnju sa Srbijom, a ambasador Kuhta kaže za Tanjug da je veoma zadovoljan saradnjom dve zemlje jer je ona diverzifikovana i prisutna u raznim sektorima.

Naglasio je da je dostignuti obim trgovinske razmene dve zemlje od 2,2 milijarde evra fantastičan rezultat.

"Imamo dobru saradnju u oblasti zemljoradnje. Građani su prethodnih dana mogli da posete češki štand na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, na kome je Češka u okviru evropskog štanda organizovala razna dešavanja. Zemljoradnja je jedan od sektora u kome je saradnja između Srbije i Češke najprirodnija, a sa tim je spojena i prehrambena industrija", naveo je Kuhta.

Prema njegovima rečima, saradnja postoji i u brojnim drugim oblastima kao što je izgradnja srpskih železnica u kojojoj učestvuje češka kompanija AŽD, između ostalog i na glavnoj železničkoj stanici u Beogradu.  

"Imamo velike investicije u oblasti mineralnih voda, kompanija Knjaz Miloš je sada 100 odsto u vlasništvu češke firme Matoni. Pored toga, tu su i developeri i developerski projekti. Češka kompanija Sebre radi na projektu Marina Dorćol. Ulažemo i u mašinstvo, konkretno u kompaniju '14. oktobar' iz Kruševca, kao i u proizvodnju deterdženata i praškova za pranje u zrenjaninskoj firmi Beohemija", naveo je Kuhta.

Podsetio je da je pre nekoliko dana u Beohemiji otvoren novi pogon za proizvodnju ambalaže i da je vrednost te investicije 1,3 miliona evra.

Kuhta je naglasio da češka korporacija PPF ulaže u komunikacije u sektoru bankarstva u Srbiji, kao i u Jetel (Yettel) i Mobibanku.

Rastući broj kulturnih dešavanja

Skrenuo je pažnju i na rastući broj kulturnih dešavanja u Srbiji koja su povezana sa Češkom i rast aktivnosti Češkog centra u Beogradu.

"Češki centar je konačno posle dužeg vremena otvorio svoje predstavništvo u Srbiji, što me izuzetno raduje. Dobili smo od Vlade Srbije zgradu Češkog doma i sada u tim prostorijama možemo mnogo toga da organizujemo. U prethodnom periodu imali smo prezentacije nekoliko knjiga, komiksa po knjizi Džordža Orvela, zatim održavaju se koncerti muzičkih grupa", rekao je Kuhta Tanjugu.

Pozvao je sve da svrate do Narodne biblioteke i posetite izložbu posvećenu piscu Francu Kafki. 

"Na kalemegdanskom šetalištu možete da primetite fotografije arhitektonskih dela Jože Plečnika, a njegovo stvaralaštvo je povezano i sa Češkom, posebno Praškom tvrđavom", dodao je Kuhta.

Obim spoljnotrgovinske razmene Češke i Srbije je u 2022. godini, prema podacima sa sajta Ministarstva spoljnih poslova Srbije, dostigao 1,67 milijardi evra, od čega je Srbija izvezla robu za 856,4 miliona evra, a uvezla robu za 819,2 miliona evra.

Takođe, u 2021. obim spoljnotrgovinske razmene dve zemlje je bio 1,41 milijardu evra evra, od čega je srpski izvoz činio 748,6 miliona evra, a uvoz 664,9 miliona evra.

U prostorijama Ambasade Republike Češke u Beogradu je, 23. maja, otvoren "Forum o češko-srpskoj saradnji u oblasti odbrambene industrije" na kome su firme iz te srednjeevropske zemlje predstavile svoju ponudu.

Forum o češko-srpskoj saradnji u oblasti odbrambene industrije su, 23. maja u Ambsadi Češke, otvorili ambasador Kuhta, direktor Odbora za industrijsku saradnju Ministarstva odbrane Češke Mihal Rendla, izvršni direktor Asocijacije odbrambene i bezbednosne industrije Republike Češke (AOBP) Jirži Hinek i marketinški direktor kompanije Yugoimport SDPR Aleksandar Lijaković.

Komentari (0)

Biznis