Biznis vesti

Ove godine malo drugačiji biznis forum, 22 panela i brojni gosti iz zemlje i sveta

Komentari

Autor: Tanjug

24/05/2021

-

08:58

Ove godine malo drugačiji biznis forum, 22 panela i brojni gosti iz zemlje i sveta
Ove godine malo drugačiji biznis forum, 22 panela i brojni gosti iz zemlje i sveta - Copyright Google Earth

veličina teksta

Aa Aa

"Kopaonik biznis forum" (KBF) u organizaciji Saveza ekonomista Srbije počinje danas u Beogradu i trajaće do 27. maja. Glavna tema ovogodišnje manifestacije, koja se održava uz limitiran broj učesnika i koja je sa Kopaonika ove godine zbog virusa korona  "preseljena" u beogradski hotel "Metropol"  biće "Svet posle kovida 19 - novi izvori rasta u promenjenim uslovima poslovanja".

Na 28. KBF najavljena su 22 panela, a novina u odnosu na sve prethodne jeste da će zdravstveni panel biti održan na početku foruma u nameri da se istakne značaj ovog aspekta u borbi protiv pandemije. 

Organizatori su najavili da će na ovogodišnjem 28. KBF-u vodeći domaći i inostrani ekonomski stručnjaci najveću pažnju pokloniti zdravstvenim temama, stanju u zdravstvu u Srbiji tokom pandemije, naučnom napretku u ovoj oblasti i njegovom doprinosu unapređenju kvaliteta personalizovane medicine u Srbiji.

Logo

 

Učesnici foruma, koji će biti završen obraćanjem predsednice vlade Ane Brnabić, biće gotovo svi predsednici privrednih komora zemalja Zapadnog Balkana, ambasadori u Srbiji, kao i regionalni direktori EIB, EBRD, Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

Učestvovaće i privrednici iz Srbije i regiona, iz bankarskog i osiguravajućeg sektora, IKT sektora, sektora trgovine, turizma, prerađivacke industrije, energetike, farmaceutske indsitrije, predstavnici javnih preduzeća i lokalne samouprave, domaći i strani ekonomski teoretičari.

Prvi panel će danas biti posvećen ekonomskim prognozama Zapadnog Balkana, zatim će biti održan panel posvećen makroekonomskim kretanjima u Srbiji, a predviđen je i panel direktora privrednih komora u regionu. Planiran je i specijalni događaj o novim startap preduzećima i povratnicima iz inostranstva pod nazivom "Povratak u digitalnu Srbiju".

Tabaković i Mali na otvaranju

Zvanično otvaranje foruma je inače sutra, a na njemu je predviđeno obraćanje guvernera Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković i ministra finansija Siniše Malog. Biće organizovani i tradicionalni paneli povećeni četvrtoj industrijskoj revoluciji, bankarstvu, osiguranju, stanju u Srbiji iz ugla domaćih i stranih investitora, kao i takozvani ambasadorski panel. 

Specijalni gost foruma sutra će biti Branko Milanović, jedan od vodećih savremenih svetskih ekonomista, gostujući profesor u Centru za postdiplomske studije Univerziteta grada Njujorka i profesor u Londonskoj školi ekonomije, koji će govoriti o globalnim nejednakostima u uslovima kovida.

Tanjug/Nikola Anđić Sava Radovanović

 

U sredu je na programu panel posvećen je dometima strukturnih reformi, unapređenju uslova poslovanja, stanju u pojedinim privrednim oblastima i sektorima, a najavljeno je i učešće potpredsednice vlade i ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović kao i ministara građevinarstva Tomislava Momirovića i prosvete Branka Ružića. 

Takođe, biće reči i o pametnoj specijalizaciji, budućnosti obrazovanja i njegovom funkcionisanju u periodu kovida, kao i o tome i šta je potrebno promeniti kako bi obrazovanje i suštinski bio ključni faktor rasta i razvoja srpske privrede.

Poslednjeg dana foruma, u četvrtak, predviđena su dva plenarna izlaganja ministarke za državnu upravu i lokalnu samoupravu Marije Obradović i ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darije Kisić Tepavčević. 

Biće održana četiri panela i to o zdravstvu i unapređenju personalizovane medicine u Srbiji, takozvanom Horeka sektoru koji je bio najviše pogođen u periodu kovida, kao i o zaštiti životne sredine. Forum će svojim izlaganjem zatvoriti premijerka Ana Brnabić.


Inače, pripremljena je specijalna edicija "KBF rivju" za koju pored domaćih autora, učesnika foruma, pišu i govore osnivač Davosa Klaus Švab i potpredsednici Evropske komisije Margaret Vestejdž i Žozef Borelj, nobeolevci Žozef Stiglic, Majkl Felps, Angus Diton i mnogi drugi, a urađena je i specijalna studija "Unapređenje personalizovane medicine u Srbiji - izazovi i šanse".

Komentari (0)

Biznis