Biznis vesti

Svaki peti radnik na građevini u Hrvatskoj je stranac

Komentari

Autor: Index

10/09/2021

-

23:11

Svaki peti radnik na građevini u Hrvatskoj je stranac
Nelegalna gradnja - Copyright Tanjug/Jaroslav Pap

veličina teksta

Aa Aa

U Hrvatskoj je svaki peti radnik zaposlen na građevini neki strani državljanin. Naime, radnici iz država bivše Jugoslavije godinama su bili najbrojniji, a peto mesto posle Srbije, BiH, Makedonije i tzv. Kosova obično je bilo rezervisano za radnike iz Albanije ili Ukrajine.

Ali ove godine na tom petom mestu, prema broju izdatih radnih dozvola, su radnici iz Nepala. Prema podacima koje je Novi list dobio iz Ministarstva unutrašnjih poslova u ovoj je godini do 1. septembra izdato 2388 dozvola za rad i boravak za državljane Nepala. Kako je u istom periodu izdato ukupno 52.679 radnih dozvola, to znači da je svaki 22. stranac koji je dobio dozvolu za rad u Hrvatskoj iz Nepala. Negde u isto vreme u pretpandemijskoj 2019. godini, pred kraj avgusta, u Hrvatskoj je bilo zaposleno 480 Nepalaca.

Broj državljana te azijske zemlje koji su za poslom došli u Hrvatsku u dve godine je gotovo upeterostručen. Brojke su uporedive, piše Index, jer je do početka septembra ove godine MUP izdao gotovo isti broj dozvola za rad i boravak državljanima trećih zemlja kao i te 2019. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis